8 травня відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації, під час якого народні депутати України-члени Комітету розглянули такі законопроекти:

 

10265 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу».

Метою законопроекту визначено наближення законодавства України до acquis ЄС а також виконання заходів, пов’язаних з реалізацією стратегії інтеграції України до Європейського Союзу, зокрема поступової інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС, а саме – отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС в частині послуг роумінгу шляхом приєднання до єдиної роумінгової зони Європейського Союзу «Роумінг як вдома» («Roam-Like-At-Homе»/RLAH).

В результаті обговорення даного проекту Закону, народні депутати рекомендують прийняти документ в другому читанні та в цілому як Закон з необхідними техніко-юридичними правками.

 

11057 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)».

Цей законопроект спрямований на забезпечення максимальної відкритості та прозорості інформації про використання публічних фінансів на закупівлю послуг з поточного ремонту, робіт з капітального ремонту та будівництва, шляхом оприлюднення інформації про ціни на матеріальні ресурси.

Члени Комітету зазначили про підтримку законодавчих ініціатив, зокрема, щодо оприлюднення в електронній системі закупівель через авторизовані електронні майданчики інформації про закупівлю, що сприятиме відкритості та прозорості інформації про використання публічних фінансів на закупівлю послуг з поточного ремонту, робіт з капітального ремонту та будівництва.

Розглянувши цей законопроект Комітет рекомендує за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

 

№11145 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку проведення спеціальної перевірки».

Законопроект розроблено для удосконалення проведення спеціальної перевірки, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції» шляхом оптимізації її процедур та строків проведення, використання інформації державних електронних інформаційних ресурсів органом/особою, яким організовується така перевірка, або органом, який надсилає запит на перевірку, мінімізацію паперового документообігу.

Народні депутати України – члени Комітету при обговоренні законопроекту зазначили про необхідність врахування висловлених пропозицій та зауважень зазначених у Висновку.

 

№11043 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення функцій Національного банку України з державного регулювання ринків фінансових послуг».

Метою законопроекту є удосконалення окремих положень чинних законів України, що регулюють діяльність на ринках фінансових послуг та визначають повноваження Національного банку України у цій сфері, а також на виконання взятих Україною зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом.

Члени Комітету зазначили, що законопроект надасть можливість виконати зобов’язання України, взяті на себе перед міжнародними партнерами,  удосконалити положення Закону України «Про платіжні послуги» з метою виправлення недоліків, встановлених у ході правозастосування, але зважаючи на зауваження та пропозиції що надійшли до законопроекту потребує відповідного доопрацювання.

 

№11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація».

Законопроект спрямований на створення ефективного законодавства, яке б дозволяло забезпечити реалізацію прав на свободу вираження поглядів, і одночасно захищало національні інтереси України та права користувачів медіа-сервісів.

Члени Комітету зазначили, що законопроект потребує доопрацювання відповідно до норм чинного законодавства.

 

№11067 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення адміністрування податку на майно».

Законопроект розроблений для посилення фінансових спроможностей громад шляхом змін у системі адміністрування податку на майно. Серед ключових завдань законопроекту – збільшення наповнюваності бюджетів громад, зменшення видатків держави на адміністрування податку на майно, сприяння продовженню реформи децентралізації, розвиток громад та територій.

Члени Комітету зазначили, що законопроект покликаний розширити податкові повноваження органів місцевого самоврядування, що посилить спроможності громад реалізовувати більше інфраструктурних, освітніх, безпекових, соціальних проектів в умовах післявоєнного відновлення. Проте, зважаючи на зауваження та пропозиції Мінцифри, законопроект потребує відповідного доопрацювання.

Розглянувши зазначені законопроекти Комітет рекомендує врахувати викладені у Висновках до них зауваження та пропозиції при їх підготовці й розгляді.

Також на засіданні Комітету були розглянуті основні результати службової діяльності Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України за 2023 рік, підтримано звернення до Європейської служби зовнішніх зв’язків про підтримку розвитку та відновлення в Україні «розумних» міст та громад та затверджено Розклад засідань Комітету на травень 2024 року.

Покращуємо законодавство! Цифровізуємо країну!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 травня 2024 14:00
19 травня 2024 13:30
19 травня 2024 13:15
19 травня 2024 13:00
19 травня 2024 12:30
19 травня 2024 12:00
18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51