25 квітня 2024 року Голова Комітету Галина Третьякова разом з головою підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Олегом Арсенюком та головою підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолієм Остапенком провела робочу зустріч з Міністеркою соціального захисту і труда Литовської Республіки пані Монікою Навіцкєнє. В складі поважної іноземної делегації також були Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас; радник-посланник Посольства Литовської Республіки в Україні та радники міністра.

Сторони детально обговорити розвиток державних соціальних політик в Литовській Республіці та в Україні, знайшли сфери професійної діяльності, які представляють спільний інтерес, обмінялися думками щодо можливостей подальшої плідної співпраці.

Міністерка соціального захисту і труда Литовської Республіки пані Моніка Навіцкєнє повідомила про те, що наразі вона не вперше перебуває з робочим візитом в Україні з моменту широкомасштабного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави. Метою цього візиту, за словами пані Навіцкєнє, є обговорення реформ, які потрібно здійснити Україні в процесі європейської інтеграції, а також технічної допомоги, яка потрібна державі та яка з радістю буде, за можливості, надана. «Ви вже зробили дуже багато в плані реформ. В деяких питаннях ви навіть випереджаєте Литву. Наприклад, в питанні ратифікації Стамбульської конвенції, - зазначила пані Моніка Навіцкєнє. - Але є питання, в яких ми можемо вам допомогти. Зокрема, стосовно будинків сімейного типу для прийомних дітей, а також в сфері управління базами даних. У нас є Агентство статистики, яке працює на основі актуальних баз даних, що оновлюються в режимі реального часу. Це дозволяє, наприклад, більш точно прогнозувати вартість певних видатків».

В свою чергу Голова Комітету Галина Третьякова щиро подякувала пані Моніці Навіцкєнє за візит та за постійну допомогу Литовської Республіки українській державі, зазначивши, що наразі, коли триває третій рік війни росії проти України, усі соціальні видатки нашої держави фінансуються за рахунок міжнародної фінансової допомоги та кредитів. Водночас, за словами очільниці Комітету, продовж останніх 5 років в Україні відбуваються потужні реформи в соціальній сфері, які не здійснювалися за часів радянського союзу.

Голова Комітету Галина Третьякова розповіла литовським колегам, зокрема, про:

-  успішну трансформацію фінансування системи охорони здоров’я в Україні (створення НСЗУ, закупівля адресних медичних послуг для людей);

-  реформування системи інституційного догляду та виховання дітей;

-  розбудову системи надання соціальних послуг (в т.ч. адресна закупівля соціальних послуг);

-  створення реабілітаційної галузі та впровадження міжнародних стандартів ISO 9999 щодо технічних та інших засобів реабілітації (в т.ч. надання можливості людині самостійно обирати допоміжний засіб реабілітації, який буде профінансовано за рахунок держави);

-  створення мультидисциплінарних команд в сфері надання реабілітаційних послуг та формування індивідуального реабілітаційного плану;

-  реформу протезної галузі (приватизація протезних заводів);

-  реформу системи соціального страхування (в т.ч. підвищення якості та швидкості обслуговування населення), високо відзначивши роль Пенсійного фонду України в цьому процесі;

-  цифровий розвиток соціальної сфери;

-  створення умов для розвитку особистості шляхом набуття затребуваних та перспективних компетентностей та кваліфікацій (створення сучасної системи кваліфікацій; приведення Національної рамки кваліфікацій у відповідність до Європейської рамки кваліфікацій; класифікація військових професій і їх цивільних аналогів).

Окремо пані Галина Третьякова зупинилася на державній політиці зайнятості та створенні можливостей для кожного українця (зокрема для тих, хто має обмеження життєдіяльності та здоров'я) стати економічно незалежним. Також були обговорені питання надання допомоги жінкам з дітьми на ринках праці (в тому числі за кордоном) та повернення українців з-за кордону. «Потрібно повертати людей», - висловив бажання держави голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Олег Арсенюк, розповівши литовським колегам про зміну лінії фронту та переміщення українців як всередині України, так і за її межі. В свою чергу голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко подякував Литовській Республіці в особі Моніки Навіцкєнє за прихисток українських жінок з дітьми, які на території її держави знайшли безпеку та спокій. «Захисники роблять все, щоб якомога швидше здобути Перемогу», - зауважив пан Остапенко.

Міністерка соціального захисту і труда Литовської Республіки пані Моніка Навіцкєнє висловила надію на подальшу співпрацю з Комітетом в сфері розбудови соціальних політик, запевнивши в подальшій стійкій підтримці Литовської Республіки України (зокрема, у фінансовій та гуманітарній допомогах, створенні реабілітаційних центрів) в процесі відбудови та розвитку нашої держави. «Існує багато планів та бажань, які ми можемо реалізувати разом», - підтримала позицію колеги Голова Комітету Галина Третьякова.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

15 травня 2024 18:52
15 травня 2024 17:40
15 травня 2024 16:02
15 травня 2024 15:05
15 травня 2024 14:08
15 травня 2024 12:49
15 травня 2024 12:39
14 травня 2024 16:00
14 травня 2024 15:48
14 травня 2024 14:39