Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з представниками Міністерства закордонних справ Швеції та з групою експертів з геополітики, безпеки та міжнародних відносин зі Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень, провідного аналітичного центру при МЗС Швеції. Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Швеції та шведському народу за підтримку України. «Ми раді, що маємо можливість навіть під час війни робити все, щоби рухатися до своїх стратегічних цілей, зокрема, європейської інтеграції. Але все ж нашою головною метою є перемога у війні, щоби ми могли зосередитися на розвитку держави, а не лише на виживанні», - сказала вона.

Водночас, голова Комітету зазначила, що зараз часто лунають заклики до України щодо миру. «Ми хочемо миру більше, ніж будь-яка країна у світі. Але треба розуміти, що ми не можемо погоджуватися на умови росії, бо це означатиме для України припинення існування, втрату майбутнього, втрату країни і фізичне знищення. Тому потреби України для того, щоб вижити лише зростають», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона сподівається, що за крайнім пакетом допомоги, ухваленим у США, будуть і наступні, і що партнери активізуються у підтримці України.

Шведські експерти зауважили, що для шведського Уряду підтримка України є пріоритетом. За їхніми словами, Швеція і далі буде допомагати Україні. Нещодавно країна приєдналася до ініціативи Німеччини щодо допомоги з повітряною обороною Україні, а також до ініціативи Чехії щодо придбання артилерійських снарядів для України. У Швеції також розуміють, що першочерговим завданням для України є перемога у війні, але європейська інтеграція теж має тривати. І в цьому контексті країна підтримує і працює над тим, щоби переговорна рамка ЄС з Україною була ухвалена якнайшвидше.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що для успішного руху до ЄС Україні важливо забезпечити ефективну взаємодією між гілками влади, а також нарощувати інституційну спроможність. Бо саме від фахівців на всіх рівнях залежить чи зможе Україна досягти тих цілей, які перед собою ставить.

Перший заступник Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук наголосив на важливості регіональної співпраці. Він зазначив, що роль регіонів у відбудові України буде важливою тому варто саме зараз розвивати співпрацю на рівні регіонів і громад.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

06 травня 2024 17:33
06 травня 2024 15:13
06 травня 2024 12:57
06 травня 2024 12:49
06 травня 2024 12:37
06 травня 2024 11:46
06 травня 2024 11:19
06 травня 2024 10:05
04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17