24 квітня 2024 року відбулося засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва під час якого були розглянуті законопроекти, спрямовані на приведення нормативно-правової бази України у відповідність до національних інтересів нашої держави та прийняті рішення, спрямовані на розширення міжпарламентського діалогу з іноземними державами.

Комітет рекомендує Верховній Раді України схвалити:

проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження промислових аварій, катастроф, стихійних лих та ліквідації їхніх наслідків (р. № 0253), внесений Кабінетом Міністрів України. Схвалення проекту Закону обумовлене тим, що Угода втратила актуальність оскільки  механізми співробітництва, передбачені нею, не застосовуються сторонами, а Державна служба України з надзвичайних ситуацій тривалий час не використовує її механізми. Припинення дії Угоди дозволить привести договірно-правову базу України у відповідність до національних інтересів нашої держави;

проект Закону про вихід з Угоди про поставки товарів для забезпечення національних гідрометеорологічних служб держав -учасниць  Співдружності Незалежних Держав (р. № 0255), внесений Кабінетом Міністрів України. Необхідність прийняття Закону обумовлена тим, що Угода тривалий час не застосовується та забезпечення національної гідрометеорологічної служби відповідними товарами орієнтується на співпрацю з європейськими товаровиробниками, продукція яких відповідає сучасним світовим стандартам. Припинення дії Угоди дозволить привести договірно-правову базу України у відповідність до реального стану співробітництва України та СНД;

проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків (р. № 0256), внесений Кабінетом Міністрів України. Припинення дії Угоди зумовлено докорінною зміною обставин у відносинах між Україною і республікою білорусь та підтримкою рб збройної агресії рф проти України. Припинення дії Угоди дозволить привести договірно-правову базу України у відповідність до національних інтересів нашої держави.

Під час засідання Комітету значну увагу було приділено розвитку міжпарламентського співробітництва з іноземними державами, зокрема Комітет рекомендує надіслати запрошення Комісії у закордонних справах та з питань оборони Палати депутатів Національного Конгресу Бразилії відвідати Україну найближчим часом. Окрім того були прийняті рішення спрямовані на припинення роботи депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Кубою, а також створення груп з міжпарламентських зв’язків з  Республікою Панама, Східною Республікою Уругвай, Республікою Тринідад і Тобаго та Кабо-Верде.

Також під час засідання були обговорені організаційні питання, зокрема про призначення позаштатних консультантів Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43