Делегація Комітету з питань інтеграції України до ЄС на полях Конференції Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів і країн-кандидатів на вступ до ЄС (COSAC) провела важливі двосторонні зустрічі та переговори. Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, її перший заступник Вадим Галайчук та член Комітету Дмитро Любота зустрілися з представниками національних делегацій, які беруть участь у засіданні COSAC. Вони співпрацювали щодо остаточної версії підсумкового документу пленарного засідання COSAC та планували подальшу спільну роботу. «Ми також скористалися перебуванням у Брюсселі для проведення зустрічей із Європейською службою зовнішніх справ, зокрема, із заступником генерального директора цієї служби Люком Девінем, із директоркою Української служби в Генеральному директораті з питань європейського сусідства та переговорів з розширення Анною Ярош-Фріс, а також з окремими європарламентаріями з різних політичних груп», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, під час переговорів у Європейській службі зовнішніх справ йшлося про посилення санкцій проти рф, а також про ухвалення наступного, 14-го санкційного пакету проти росії. «Ми наполягали на тому, що потрібно розширювати його і з точки зору викриття схем обходу санкцій, зокрема, європейськими компаніями, і на необхідності запровадити жорсткі обмеження й заборони у різних царинах та секторах, зокрема, на імпорт російських сільськогосподарських товарів до Євросоюзу», - сказала голова Комітету. Вона додала, що делегація Комітету наполягала на необхідності завершення розробки законодавства на європейському рівні про кримінальну відповідальність за порушення санкційного режиму. Це законодавство має бути доопрацьовано, щонайменше, у вигляді директиви, яка б координувала дії національних законодавств і урядів країн-членів ЄС.

У Генеральному директораті з питань європейського сусідства та переговорів з розширення йшлося про пріоритетні подальші кроки для затвердження переговорної рамки з Україною, і про власне відкриття цих перемовин. «Про ту системну роботу, яку почали в Європейській Комісії, ознайомлюючи українських урядовців, представників виконавчої влади з майбутнім процесом так званого скринінгу - відповідності українського законодавства праву ЄС, а також щодо подальших кроків із втілення Плану України, який нещодавно затвердив Уряд і відповідно до якого Європейський Союз, в рамках механізму підтримки України Ukraine Facility планує надавати Україні допомогу протягом наступних чотирьох років», - повідомила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Представники Єврокомісії, за її словами, дуже чітко розуміють і комунікують те, що величезну роль у виконанні Плану України, який є доповнюючим до євроінтеграційних зусиль України, має відігравати Верховна Рада. Для цього потрібна реальна готовність до глибокої і змістовної дискусії на рівні Верховної Ради і розуміння тих пріоритетів, які закладені в План України й погоджені між Єврокомісією та Урядом України. «Ми у своєму Комітеті і так уже планували проведення спеціального засідання, яке буде присвячене плануванню подальшої роботи, згідно з Планом України у взаємодії з Урядом. І ми на нього запрошуємо представників секторальних комітетів. Домовилися про те, що представники Єврокомісії також будуть готові взяти участь в цьому засіданні для детального роз’яснення для ширшого кола парламентарів відповідних завдань та зобов’язань, які взяла на себе Україна в рамках фінансового механізму підтримки України Ukraine facility», - сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43