Комітет розглянув та схвалив на своєму засіданні 30 червня Рекомендації круглого столу на тему: "Сучасний стан та проблеми благоустрою в населених пунктах. Законодавче регулювання благоустрою в об’єднаних територіальних громадах", який відбувся 8 квітня 2021 року.

Рекомендації підготовлено за пропозиціями учасників круглого столу - народних депутатів, депутатів місцевих рад, представників Міністерства розвитку громад та територій, Державної екологічної інспекції, Київської міської державної адміністрації, Львівської міської ради, Асоціації ландшафтних архітекторів України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України", Посольства Королівства Нідерландів в Україні, комунальних підприємств, а також провідних архітекторів та науковців.

Рекомендації спрямовані на вирішення проблемних питань у сфері благоустрою, окреслених за наслідками проведення круглого столу, та визначають певні заходи для Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Кабінету Міністрів, Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства юстиції та органів місцевого самоврядування.

Рекомендаціями запропоновано Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування утворити Робочу групу для розробки законопроекту щодо вдосконалення сфери благоустрою населених пунктів в межах територіальних громад. Співголовами цієї Робочої групи призначено Голову Комітету Андрія Клочка і голову підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Ганну Бондар.

Водночас Кабінету Міністрів, Міністерству розвитку громад та територій, Міністерству юстиції рекомендовано здійснити аналіз практики застосування деяких визначених законодавством процедур у сфері благоустрою та запропоновано вдосконалити чинні норми законів, а також розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроекти, які стосуються земель рекреаційного призначення, визначення меж прибудинкових територій та набуття співвласниками багатоквартирних будинків прав на земельні ділянки під ними, розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності та здійснення їх примусового демонтажу, вдосконалення питань контролю у сфері благоустрою населених пунктів.

Органам місцевого самоврядування рекомендовано прийняти програми комплексного благоустрою територій громад, передбачивши відповідні заходи та фінансування щодо їх реалізації, а також запровадити практику здійснення публічних консультацій щодо обговорення проектів, програм та заходів у сфері благоустрою та озеленення і прийняття рішень на основі потреб та думки громадськості.

Схвалені Комітетом Рекомендації будуть надіслані Кабінету Міністрів, Міністерству розвитку громад та територій, Міністерству юстиції, асоціаціям органів місцевого самоврядування.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

02 травня 2024 16:48
02 травня 2024 16:10
02 травня 2024 15:52
02 травня 2024 15:09
02 травня 2024 14:45
02 травня 2024 13:42
02 травня 2024 13:09
02 травня 2024 12:52
02 травня 2024 10:31
02 травня 2024 09:51