За сприяння Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку 9 грудня розпочав роботу V форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави», який відбувається 9 та 10 грудня.

Учасники форуму обговорять стан і перспективи розвитку місцевого самоврядування в Україні загалом і, зокрема, в Донецькій та Луганській областях, актуальні питання законодавчого регулювання, європейського досвіду та стандартів у зазначеній сфері.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко зазначив, що в грудні минулого року на IV форумі, який відбувся в місті Краматорську, було окреслено амбітні плани з проведення реформи децентралізації.

«Уже прийняли закони, які допомогли завершити процес об’єднання територіальних громад, провести реформу субрегіонального районного рівня, адміністративно-територіального устрою. Також ухвалили Постанову Верховної Ради про утворення та ліквідацію районів. Місцеві вибори 25 жовтня уже відбулися на базі нового адміністративно-територіального устрою. 6 грудня набув чинності закон №1009, напрацьований Комітетом, який впорядковує питання організації та діяльності районних державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування у зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою», - повідомив він.

«Це було достатньо непросто. За декілька місяців ми провели сотні зустрічей з депутатами місцевих рад, мешканцями, які вболівають за долю громад, активістами, тими хто протестував, експертами, - це стало запорукою першого кроку успішного завершення реформи», - зазначив Голова Комітету.

Андрій Клочко поінформував, що на розгляді Верховної Ради перебувають законопроєкти, якими закладаються фінансові основи діяльності місцевого самоврядування. За його словами, планувалося ухвалити зміни до Конституції в частині реформи децентралізації. «Попереду – ухвалення в другому читанні законопроекту №3913, яким унормовується діяльність військово-цивільних адміністрацій, розгляд законопроекту про внесення змін до Закону «Про місцеві державні адміністрації щодо реформування територіальних організацій органів виконавчої влади, завершення роботи над проектом нової редакції Закону «Про місцеве самоврядування»», - додав він.

Голова Комітету акцентував, що реформа успішна завдяки ефективній взаємодії між зацікавленими сторонами. Він подякував громадам, місцевим органам влади, експертам, міжнародним партнерам, які активно долучаються до дискусій та спільної законотворчої роботи.

«Наше мета – забезпечити повноцінну імплементацію норм Хартії про місцеве самоврядування та невідворотність реформи децентралізації», - підсумував Андрій Клочко.

Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас відзначив успішність проведення реформи децентралізації в Україні. За його словами, це одне з найбільших досягнень після Революції гідності. У свою чергу, Європейський Союз надає безпрецедентну підтримку Україні для проведення реформи. З 2016 року діє програма ULEAD, на яку виділено понад 100 млн євро. Це одна з найбільших програм підтримки у світі в сфері децентралізації, яка буде тривати до 2023 року.

Також до обговорення долучилися народні депутати Дмитро Гурін, Олександр Корнієнко, Віталій Безгін, Аліна Загоруйко.

Упродовж двох днів форуму відбудеться 7 тематичних дискусій:

-розвиток місцевого самоврядування: здобутки та виклики, стратегія і наступні кроки.

-Організація системи органів виконавчої влади. 

-Місцеві вибори 2020: моніторинг та рекомендації для України.

-Згуртованість громади: громадська участь, включеність різних категорій населення до прийняття рішень на місцевому рівні.

-Місцеве самоврядування для внутрішньо переміщених осіб, національних меншин та інших соціально-вразливих категорій населення.

-Виклики Covid – 19: практики в України та Європі. 

-Реорганізація органів місцевого самоврядування у зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою України.

10 грудня заплановані панельні дискусії щодо участі громадян у прийнятті рішень на місцевому рівні, місцевого самоврядування для внутрішньо переміщених осіб, викликів COVID-19 і реорганізації органів місцевого самоврядування.

Форум проводиться з 2017 року. Захід організовано Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерством розвитку громад та територій, Донецькою та Луганською обласними державними адміністраціями за підтримки Ради Європи.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11