Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із Комісаркою Європейського Союзу з питань енергетики Кадрі Сімсон. 

Сторони обговорили поточні та стратегічні перспективи, зокрема, виклики перед українською енергосистемою. 

Насамперед Перший віцеспікер поінформував про ситуацію, яка склалася внаслідок обстрілів по енергетичній інфраструктурі України, — відключення електроенергії, масштаби руйнувань та знищені об’єкти. 

«Цінуємо непохитну солідарність інституцій Євросоюзу та його держав-членів із нашою державою на тлі тривалого енергетичного терору з боку росії та надання підтримки енергетичному сектору України», — зауважив він. 

Водночас Олександр Корнієнко акцентував, що забезпечення енергетичної безпеки та надійності постачання залишається головним фокусом співпраці між Україною та Європейським Союзом: «Синхронізація української енергосистеми з європейською мережею у березні 2022 року є значним внеском у цьому питанні». 

«Ситуація важка, але ми думаємо не лише про поточні питання, а й про стратегічні. Зокрема, щодо інших видів палива, якими Україна може бути зараз цікава», — заявив, серед іншого, Олександр Корнієнко, повідомивши, що нещодавно Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану», яким для українських виробників біометану розблоковано його експорт на європейські ринки. «Для нас важливо берегти стабільність із вашою допомогою», — зауважив він. 

Окрім того, Перший віцеспікер зазначив, що Україна очікує на остаточні рішення Європейської Ради щодо переговорної рамки та проведення міжурядової конференції. Також він висловив вдячність за підтримку програми Ukraine Facility, що стане основою для реалізації програми фінансової підтримки України від Євросоюзу впродовж 2024-2027 років. 

«Окрема подяка за вашу підтримку нашого пакету Ukraine Facility. Там багато реформ та кроків, які дозволять Україні не просто бути країною, яка просто отримує допомогу. Ми готові працювати. Ми хочемо паралельно проводити реформи. І адженда Парламенту тепер теж буде з цього складатися», — зауважив Олександр Корнієнко. 

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосив, що підтримка Європейського Союзу залишається критично необхідною: «Ми розраховуємо на подальшу солідарність держав-членів Євросоюзу». 

Участь у зустрічі також взяли народні депутати України: Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, Перший заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко, Голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Інна Совсун, членкиня Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Анна Скороход, Член Комітету з питань антикорупційної політики Анатолій Бурміч та член Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Юрій Бойко. 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43