Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що Україна дуже цінує лідерство Парламенту Естонії у політичній підтримці України й висловив вдячність за незмінну військову, гуманітарну й фінансову підтримку. 

Під час зустрічі у Києві Руслан Стефанчук подякував за нещодавнє рішення Уряду Естонії про надання 18-го пакету військово-технічної допомоги Україні: «Для нас це має першочергове значення, оскільки ситуація на фронті складна». 

Водночас Голова Верховної Ради України висловив вдячність за приєднання до відкритого листа спікерів парламентів та очільниці Європарламенту до Спікера Палати Представників США Майка Джонсона щодо внесення на розгляд Палати Представників Конгресу США законопроєкту про міжнародну допомогу США, який передбачає асигнування для України.

Також Спікер Парламенту України подякував за активну позицію Естонії у питанні притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини та приєднання до всіх ініціатив України на цьому важливому напрямі.

Під час зустрічі сторони обговорили й питання санкцій. «Обмеження щодо рф мають бути достатньо жорсткими, аби зупинити російську воєнну машину», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що найголовніше у запровадженні санкцій — неможливість обійти вже введені обмеження. У цьому питанні Уряд Естонії вже схвалив законопроєкт про використання заморожених російських активів для подальшої підтримки України. «Аби цей національний компенсаційний механізм запрацював, необхідно завершити внесення відповідних змін до національного законодавства. І це завдання парламентаріїв — знайти необхідний правовий механізм», — зауважив він. 

У фокусі уваги — європейська та євроатлантична інтеграція України. Голова Верховної Ради України зазначив, що покладається на лідерство Естонії у досягненні амбітних результатів наступного Саміту НАТО у Вашингтоні — отримати запрошення до Північноатлантичного альянсу під час Саміту.

Руслан Стефанчук зауважив, що вдячний за приєднання Естонії до Спільної декларації про підтримку України лідерами «Групи семи». 

Голова Верховної Ради України подякував за підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського, зокрема, за долучення Естонії до реалізації пункту 7 «Відновлення справедливості» та готовність стати співлідером у реалізації пункту 5 «Відновлення територіальної цілісності України». Руслан Стефанчук висловив сподівання на участь Естонії у Глобальному саміті миру. 

За результатами зустрічі, Голова Верховної Ради України наголосив, що Естонія була та залишається лідеркою у підтримці України. Зокрема, під час розмови сторони відзначили, що багато рішень, ухвалених Європарламентом та іншими європейськими інституціями, ініціювалися в Естонії та переважно у Парламенті країни. Також Руслан Стефанчук повідомив, що очільники парламентів України та Естонії обговорили перспективи співпраці й подальшої підтримки Естонією України на шляху до Європейського Союзу та НАТО. 

Зі свого боку, Голова Рійгікогу Естонської Республіки Лаурі Хуссар висловив глибоку солідарність з Україною та українським народом, «який уже декілька років веде цю мужню війну проти агресора». Він наголосив, що Естонія є лідеркою у наданні військової допомоги України, з огляду на дохід на душу населення в країні.

«Найважливіше зараз — це надавати військову допомогу Україні, і надавати її швидко. До того часу, коли Україна отримає перемогу у цій війні. Усі демократичні країни мають розділяти цю впевненість Естонії», — акцентував очільник Парламенту Естонії. 

Насамкінець він повідомив, що Естонія вітає гарантії безпеки, договори про які Україна вже підписала з рядом країн, зауваживши, що Естонія веде підготовку до такого самого підписання. Зокрема, розробляється такий договір про гарантії безпеки, щоб Україна мала все, що їй потрібно, аби якнайшвидше перемогти у цій війні й жити вже у вільному та мирному світі.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54