Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся  із Головою Великих Національних Зборів Турецької Республіки Мустафою Шентопом. Зустріч відбулася на теренах Конференції голів парламентів країн ЄС, що проходить цими днями у Празі.

Сторони обговорили головні питання міжпарламентського співробітництва та співпраці у вимірі безпекового простору Європи та світу в цілому.

Зокрема, Голова Українського Парламенту закликав Туреччину, як країну–члена НАТО, до підтримки євроатлантичної перспективи України.

«Я сподіваюся, що Туреччина підтримає прагнення України про вступ до північноатлантичного Альянсу. Для України підтримка з боку парламенту Туреччини є важливою, особливо напередодні саміту НАТО у Вільнюсі», — закликав турецького колегу Руслан Стефанчук.

Окремо він подякував Туреччині, Президенту Республіки та її парламенту за лідерство у питанні продовольчої безпеки, зокрема, за внесок Туреччини в досягненні домовленостей щодо Чорноморської зернової ініціативи, а також її продовження.

Крім того, співрозмовники зупинилися на питанні підтримки Республікою формули миру Президента Володимира Зеленського. Голова Українського Парламенту закликав Туреччину взяти під патронат окремі пункти мирної ініціативи України та приєднається до інших.

Не оминули сторони й питання євроатлантичної інтеграції України, де взаємна співпраця є важливим чинником отримання повноцінного членства в ЄС нашими країнами, та створення спеціального трибуналу для  росії, який дасть відповідь на питання її вини у злочині агресії. 

Голова Великих Національних Зборів Турецької Республіки Мустафа Шентоп від імені турецького народу і Національної Асамблеї висловив вдячність за солідарність та допомогу України під час нещодавніх трагічних подій у Туреччині, попри те, що Україна сама перебуває у стані війни.

«Така солідарність по відношенню до нас і вся гуманітарна підтримка високо оцінена турецьким народом і ніколи не буде забута», — наголосив Мустафа Шентоп.

Він також зазначив, що Туреччина рішуче підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах.

«Наша підтримка України у її справедливій боротьбі продовжиться й надалі. Така політика Туреччини — це принципова позиція, якої вона притримується з часу незаконної анексії Криму.

Усі наші депутати й урядовці чітко демонструють таку позицію та її підтримку на кожній міжнародній платформі і при кожній нагоді, зокрема, й під час наших зустрічей із російською стороною», — зауважив Голова Великих Національних Зборів Турецької Республіки.

Він також запевнив українського колегу, що політична, гуманітарна та технічна допомога Україні триватиме і надалі, зокрема, Туреччина надаватиме перевагу проектам у контексті відновлення, яке має велике значення для майбутнього України.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30