Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, який перебуває 7-9 листопада з робочим візитом у Страсбургу (Франція), виступив на засіданні Комітету міністрів Ради Європи.

Олександр Корнієнко підтримав проведення четвертого саміту глав держав та урядів Ради Європи у зв’язку з повномасштабною неспровокованою війною росії проти України — учетверте в історії після 1993, 1997 та 2005 років. Він зазначив, що «рішення Комітету міністрів про проведення четвертого саміту Ради Європи є як ніколи нагальним і своєчасним». Він додав, що Україна готова активно долучитися, на всіх рівнях і в усіх форматах, у тісній співпраці з ісландським головуванням, до роботи з підготовки рішень цього історичного саміту.  

Перший віцеспікер наголосив, що він особисто та Верховна Рада України загалом, як й інші владні установи, зроблять максимум, аби проведення подібного саміту було «максимально про Україну». «Ми всі маємо глибоко осмислити сьогоднішні трагічні події в центрі Європи, схвалити важливі рішення, яким чином Рада Європи може захистити права людини в умовах тривалої агресивної війни, унеможливити безкарність агресора, запобігти терору та геноциду з боку автократичного режиму, який прагне зберегти уламки останньої імперії», — зауважив Олександр Корнієнко.

Також Перший віцеспікер наголосив, що обидва головні статутні органи Ради Європи — Комітет міністрів і Парламентська асамблея — продемонстрували неабияку політичну єдність, ухваливши рішення про вигнання та відповідальність агресора, а також про визнання нинішнього московського політичного режиму терористичним.

«Від імені Українського Парламенту висловлюю щиру дяку всім країнам-членам Ради Європи за підтримку і солідарність, неоціненну практичну допомогу у протидії агресору, який кинув виклик цивілізованому світові, знехтував міжнародним правом, підірвав основи світової системи безпеки, що склалася після Другої світової війни», — акцентував Олександр Корнієнко.

Окрім того, Перший віцеспікер під час виступу порушив питання проведення росіянами незаконної примусової евакуації українців із Херсонської області, а також про щоденні умови життя без світла та води через нещодавні обстріли рф енергетичних об’єктів, в яких зараз опинилась Україна і, зокрема, Київ.

«Вірю у нашу спільну Перемогу. Адже нинішня війна — це війна не лише проти України. Це війна проти демократії і спільних цінностей, проти нашого спільного майбутнього, в якій ми обов’язково переможемо», — резюмував насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Довідково. У рамках поїздки Перший віцеспікер бере участь у десятому щорічному Всесвітньому форумі за демократію «Демократія: нова надія?», організованому Радою Європи. Також відбудеться низка робочих зустрічей із представниками європейського політикуму й істеблішменту Ради Європи. Водночас Олександр Корнієнко на чолі української парламентської делегації братиме участь у Діалозі високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період».
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00