Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час спільної прес-конференції зазначив, що «підписаному щойно статуту Міжпарламентської асамблеї між трьома країнами передувала довготривала і кропітка робота, і це робота не тільки на політичному рівні».

А.Парубій нагадав, що під час зустрічі у Варшаві два роки тому було швидко знайдено порозуміння між країнами та усвідомлення важливості і необхідності переведення співпраці на інституційний рівень. «Це були не просто періодичні контакти, а була створена інституція, яка закладає фундамент для відносин між  нашими державами», - сказав він.

Голова Парламенту підкреслив, що «протягом того часу була здійснена велика робота і апаратів трьох парламентів», і подякував «за ті великі зусилля, які були ними спрямовані і здійсненні, щоб ми могли вийти на перше засідання Міжпарламентської асамблеї».

А.Парубій нагадав, що Україна вже має свій досвід діяльності Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща-Литва, у рамках якої між країнами навіть «створено спільне військове об’єднання – спільний батальйон, який сьогодні допомагає українським військовим здобувати вишкіл європейського рівня і який дозволяє українським військовим робити свій вклад у міжнародну безпеку».

Голова Парламенту висловив упевненість, що у відносинах між Україною, Грузією та Молдовою «здійснюються тільки перші кроки, будуючи фундамент, а попереду - багато завдань і цілей, які ми маємо досягнути».

А.Парубій наголосив на необхідності координації спільних дій проти усіх типів загроз: «Це не тільки мілітарна загроза чи окупаційна, це – і кібербезпека, і інформаційна, і гуманітарна безпека», - та нагадав про актуальність створення Єдиного стратегічного Центру протидії гібридній агресії.

Голова Верховної Ради зазначив, що «спільний голос країн буде краще чути під час розмови з партнерами і з Європи, і зі США». «І це також наша ціль, бо у нас спільна історія, спільні виклики сьогодні і у нас спільне майбутнє. І коли ми будемо говорити одним голосом, ми впевненні – наші партнери будуть нас краще і швидше розуміти, - сказав він і додав. - І найголовніше – я впевнений, що разом ми швидше дійдемо до нашої стратегічної цілі, а це є членство в Європейському Союзі. Ми спільно виконуємо програму «Східне партнерство», нам доводиться спільно проходити ряд дуже важких і непростих реформ».

А.Парубій висловився за координацію дій і консультування під час проведення реформ, які дуже подібні в трьох країнах, «аби один одного підсилювати, щоб у нас було відчуття не конкуренції - хто швидше виконає завдання, а навпаки – співпраці і взаємопідтримки на нашому шляху до членства в Європейському Союзі». «Я впевнений, ми той шлях зможемо швидко і впевнено пройти. Взаємопідтримка, взаємодопомога і єдність є запорукою успіху», - сказав він.

Сьогоднішні події, на переконання Голови Верховної Ради, «заклали інституційні підвалини для майбутнього наших відносин, для нашого майбутнього шляху, для наших майбутніх перемог».

А.Парубій привітав голів парламентів і подякував усім, хто був причетний до створення Міжпарламентської асамблеї.


СТАТУТ Міжпарламентської асамблеї Парламенту Грузії, Парламенту Республіки Молдова і Верховної Ради України (текст)

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54