Україна сьогодні може виступати надійним і твердим союзником НАТО. Про це заявив Голова Верховної Ради України, відкриваючи спільні слухання Комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони та на тему: «Наближення України до стандартів НАТО: перешкоди та досягнення. Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України».

«Вступ України в НАТО є ключовим стратегічним завданням для України», - переконаний А.Парубій. За його словами, «дуже важливо, що ми говоримо про вступ в НАТО в той період, коли Українська держава змушена відбивати російську агресію на східних кордонах України, коли питання безпеки для Української держави є питанням номер один».

«Ми усвідомлюємо, що загроза, яку несе Путін - це загроза не тільки для України. Це загроза для усього вільного світу, для всієї світової системи безпеки. Тому для українських хлопців і дівчат на передовій, для всієї України вкрай важливо знати, що ми не самі, що ми стримуємо загрозу не тільки Україні, а й всьому вільному світу», - наголосив А.Парубій і додав: «І кожен розуміє, що загроза Путіна стосується і Європейського Союзу, і Євроатлантичного простору. Тому питання колективної безпеки є для нас питанням ключовим. НАТО є єдиною організацією в світі, здатною зупинити агресора».

«Україна сьогодні може виступати не просто кандидатом, не просто прохачем в члени НАТО, а надійним і твердим союзником Північно-атлантичного альянсу», - заявив Глава Українського Парламенту. На його переконання, «сьогоднішня українська армія вже стала однією з найпотужніших армій Європи, що здобула бойовий досвід, яким ділиться з партнерами  Альянсу». Політик висловив упевненість, що співпраця між НАТО і Україною може і повинна вийти на новий рівень. При цьому А.Парубій зазначив, що для цього «треба виконати наші зобов’язання і до 2020 року вийти на стандарти НАТО в українській системі безпеки. Утім вже сьогодні, вважає Голова Верховної Ради, «ми можемо стверджувати, що маємо багато позитивного на шляху співпраці».

За словами А.Парубія, «Парламент, який є надійним партнером Збройних Сил України, дуже чітко і послідовно відстоює позицію членства України в НАТО». Він нагадав, що 8 червня ц.р. Верховна Рада України ухвалила історичне рішення, за яким членство України в НАТО визначено пріоритетом зовнішньої політики держави. А.Парубій висловив подяку постійній делегації Верховної Ради у ПА НАТО, яка провела успішні переговори і фактично добилася рішення, аби була підтримана і реалізована його ініціатива щодо проведення в Україні однієї з наступних сесій Асамблеї: «Треба віддати належне нашій делегації, що працює в ПА НАТО, і сьогодні ми можемо стверджувати, що навесні 2020 року в Україні відбудеться засідання ПА Північно-атлантичного альянсу». Водночас Глава Парламенту підкреслив, що проблемні моменти на шляху набуття членства Україною в Альянсі знайдуть свої рішення, і Парламент  в цьому питанні завжди буде демонструвати активну позицію. «Я впевнений, що і сьогоднішні міжкомітетські слухання стануть ще одним важливим кроком на шляху адаптації українського законодавства і українського сектору безпеки до загальних стандартів НАТО», - резюмував Голова Верховної Ради А.Парубій і побажав учасникам заходу плідної і ефективної роботи.

У слуханнях взяли участь народні депутати України, представники органів виконавчої влади України, науково-експертного середовища, громадських організацій, ЗМІ та дипломатичного корпусу.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54