Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Головою Сеймасу Литовської Республіки у четвер підкреслив, що «сьогодні для України велика честь – приймати з офіційним візитом Голову Сеймасу Литви, яка є одним з найбільших і надійних союзників України в останні періоди і роки».

А.Парубій зазначив, що Литва близька нам спільною історією, яка налічує багато століть, і дуже важливо, що ключові ініціативи щодо підтримки України виходять з Литви. Власне, за його словами, з Литовського Парламенту вийшла ініціатива, яка сьогодні дуже широко обговорюється і знаходить все більше прихильників і в Європейському Союзі, і в США – це ідея плану європейської допомоги Україні, так званого «плану Маршалла», для України. «Литва, литовський Парламент виступили з цією ініціативою, яка потім була підтримана на з’їзді Європейської Народної Партії, і щодо якої ми сьогодні знаходимо все більше союзників. Це приклад не просто дружніх відносин, це приклад того, що Литва серед своїх зовнішньополітичних пріоритетів бачить підтримку України як одне з основних завдань, - наголосив Голова Верховної Ради України і додав, що це приклад того, коли ініціатива, сформульована у Литві, набуває міжнародного значення, - впевнений, що зможемо реалізувати цю ідею, а наша співпраця між країнами і парламентами буде ставати ще більш плідною і сильнішою».

А.Парубій подякував Голові Сеймаса за підтримку України під час отримання безвізового режиму, на шляху до Угоди про Асоціацію з ЄС, за лікування і реабілітацію наших воїнів АТО.

Учасники зустрічі обговорили питання регіональної співпраці, підтримки союзників і узгодили план дій, які спільно буде реалізовано у найближчий період у тісній і конструктивній співпраці, ситуацію на Сході країни та у Криму.

Своєю чергою, Голова Сеймаса, акцентуючи увагу на визначних подіях в Україні, зазначив, що тепер «треба починати розбудовувати нову історію, і це важливо для обох країн». Він подякував за добрі слова, висловлені на адресу Литви, і підкреслив, що у наших країн є спільна мета: «Ми маємо розбудовувати нове майбутнє. Це майбутнє повинне мати під собою надійну основу».

Учасник делегації, автор «плану Маршалла для України» Гядімінас Кіркілас підкреслив, що перед країнами Європи і особливо перед Україною стоять великі завдання щодо реалізації цього плану, зокрема, необхідна резолюція Європарламенту, відповідальним є питання виконання умов і проведення реформ. Він подякував Голові Комітету у закордонних справах Ганні Гопко за активну роботу і профільним комітетам, які будуть просувати цей план і використовувати для цього усі можливості, а також повідомив, що Литовський Парламент вже схвалив цей план.

Голова Верховної Ради наголосив, що план передбачатиме не тільки допомогу, а й певні вимоги і реформи, що цю важливу угоду необхідно пропагувати.

Під час брифінгу по завершенню зустрічі Голова Сеймаса підкреслив, що делегація Литовського Парламенту рада вітати Україну з тим, що завтра (1 вересня 2017 року – ред.) відбудеться набуття чинності Угоди про Асоціацію. «Усі наші починання спрямовані на поглиблення і подальший розвиток успішної України», - сказав В.Пранцкєтіс, додавши, що делегація Литви відбуде до Херсонської області, на лінію розмежування з Кримом, аби своєю особистою присутністю підтвердити чітку позицію цивілізованого світу про неприйнятність окупації Криму. «Ми завтра відбуваємо на лінію розмежування, для того, щоб продемонструвати, що ми не визнаємо і ніколи не визнаємо агресивні дії Росії, - сказав Голова Сеймаса,- від давніх часів Литва була дуже вдячна, коли, наприклад, США ніколи не визнавали окупацію Литви Радянським Союзом. Те саме ми готові зробити сьогодні для України».

Голова Верховної Ради подякував В.Пранцкєтісу за таку чітку позицію у підтримці України.

 

У зустрічі взяли участь: Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, Голова підкомітету з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України, жертв політичних репресій Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Мустафа Джемілєв, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Борис Тарасюк.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54