Сьогодні пан Андрій Парубій, Голова Верховної Ради України, і пан Елмар Брок, від імені Президента Європарламенту Антоніо Таяні, обмінялися листами на підтвердження продовження Меморандуму про взаєморозуміння між Європейським Парламентом і Верховною Ради України про парламентську співпрацю та підвищення інституційної спроможності.

Меморандум забезпечує політичну основу для діяльності на підтримку демократії разом з Україною і, зокрема з Верховною Радою. Другий діалог Жана Моне за мир і демократію пройшов в Ірпені під Києвом 18-19 квітня 2017 року. Це процес формування консенсусу для спікера і всіх керівників фракцій, сфокусований в основному на проведення інституційної реформи Верховної Ради. Цей діалог продовжив роботу на основі висновків першої зустрічі, що відбулася в жовтні 2016 року в історичному Будинку Жана Моне в передмісті Парижа, і  розглянув питання прав і обов'язків всіх фракцій опозиції у Верховній Раді (докладні висновки додаються).

Європарламент представляли пан Елмар Брок, провідний член ЄП з питань діяльності на підтримку демократії для України, та колишній голова Європарламенту Пет Кокс, автор доповіді і дорожньої карти щодо реформування Верховної Ради. Українські учасники були запрошені Спікером паном Парубієм і включали керівників - або їх представників - 8 депутатських фракцій і груп Верховної Ради.

На прес-конференції Спікер пан Андрій Парубій, пан Елмар Брок і колишній Голова Європарламенту Пет Кокс зробили такі заяви:

Спікер Андрій Парубій заявив: «Оголошуючи про успішне завершення другого діалогу Жана Моне, я особисто щиро дякую нашим партнерам в Європарламенті за заохочення і полегшення цього процесу досягнення консенсусу. Можу повідомити, що всі 8 фракцій і груп Верховної Ради, а також я сам, підписали ці висновки, які зобов’язують усіх нас на рівній  основі здійснювати подальші кроки в рамках зобов’язань з реформування нашої інституції».

Пан Елмар Брок заявив: «Я знаходжуся тут від імені Президента Taяні з метою продовження Меморандуму про взаєморозуміння та щоб підтвердити вам ще раз, що Україна є одним з пріоритетів для Європейського Парламенту, та підтвердити, що Президент Таяні здійснить візит в Україну при першій можливості. Те, чого ви тут домоглися у Верховній Раді, має життєве значення для демократичного майбутнього України і являє собою важливий символ надії для всього регіону».

Колишній Президент Пет Кокс заявив: «Для мене велика честь працювати зі спікером, лідерами фракцій та їх представниками з питань діалогу Жана Моне та процесу створення консенсусу заради реформ. Діалог є довгостроковим процесом, який буде успішним тільки, якщо ви зможете зберегти ту рішучість, яку я побачив на наших перших двох зустрічах, і розпочати - крок за кроком - процес інституційної реформи. Як ви вже чули від пана Елмара Брока, який  представляє Президента Таяні, Європейський Парламент повністю налаштований бути вашим партнером у цій демократичній подорожі».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31