«Розвиток дружніх та партнерських відносин з Японією є одним Із найважливіших напрямів зовнішньої політики України», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи в Японії з робочим візитом, в рамках перемовин з Головою Комітету Палати радників Парламенту Японії у закордонних справах та оборони Такасі Уто.

За словами А.Парубія, «в Україні високо цінують підтримку Японією суверенітету та територіальної цілісності України та послідовну позицію у питанні продовження санкцій проти агресора – Російської Федерації».

Глава Українського парламенту висловив сподівання, «що Японія розуміє ступінь тих загроз, що стоять перед Україною, через те, що теж в останній період відчула, як зростають ці загрози» з огляду на «агресивну політику Російської Федерації». «Ми ці загрози маємо долати спільно, бо, на жаль, Путін не розуміє мову дипломатії. Ми бачимо це по тому, наскільки він зневажливо відноситься до виконання дипломатичних угод, які між нами укладені. Ми спостерігаємо фактично кожного дня зневагу до домовленостей про припинення вогню і бачимо атаки російських найманців і російських військ, - наголосив А.Парубій і додав. - Україна і Японія - мирні країни. Ми знаємо ціну безпеки. І я переконаний, що ми маємо поглиблювати наші відносини для зміцнення безпеки в світі».

«Японія має послідовну позицію щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України», - наголосив своєю чергою Голова Комітету Палати радників Парламенту Японії у закордонних справах та оборони Такасі Уто. Він нагадав, що «між Японією та Російською Федерацією залишається невирішеною територіальна проблема, що виникла у 1945 році, коли Радянський Союз забрав частину території Японії». Утім, японський політик погодився з думкою українських колег, що «український та японський народи є мирними народами». Він підтвердив «принципову позицію Японії щодо забезпечення світової безпеки, у тому числі і завдяки співпраці з Україною».

Голова Верховної Ради України поінформував співрозмовників, що був Секретарем Ради Національної Безпеки і Оборони України до роботи в парламенті, тому добре обізнаний у питаннях безпеки. «У відносинах з Росією мені довелося засвоїти одне правило: якщо хочеш миру, - готуйся до захисту своєї країни, оскільки агресія Росії не є винятковою  проблемою відносин України з Росією. Це глобальна загроза. Кілька років тому це була агресія в Грузію, зараз в Україну. І ми можемо тільки здогадуватись, хто буде наступний», - сказав А.Парубій.

Коментуючи високий рівень підготовки сил Самооборони Японії, Голова Парламенту зауважив: «Для мене було відкриттям у багатьох моментах, наскільки потужними сьогодні є сили Самооборони Японії. І я справді вважаю, що нам треба розвивати співпрацю і в безпековій сфері». Він повідомив, що запропонував японським військовим провести «спільне навчання українських військових сил з силами Самооборони Японії».

Разом із тим, А.Парубій висловив переконання у необхідності розвивати і «міжнародні інституції, такі як Рада безпеки ООН, для забезпечення безпеки у світі заради її зміцнення, і на тому шляху Україна та Японія будуть іти разом». Глава Українського парламенту висловив надію на подальше посилення ролі Японії у мирному врегулюванні ситуації в Україні.

Голова Верховної Ради підкреслив важливу роль парламентів України та Японії у двосторонньому зовнішньополітичному діалозі. «Українсько-японський міжпарламентський діалог набуває суттєвої активності», - сказав А.Парубій і висловив переконання, що зміцненню цього діалогу сприятимуть контакти по лінії парламентських груп дружби. Він представив співрозмовникам члена української делегації Леоніда Ємця, котрий очолює парламентську групу дружби «Україна-Японія» у Верховній Раді. Звертаючись до присутніх, Л.Ємець висловив подяку Японській Стороні за «чітку та послідовну позицію парламентарів Японії щодо підтримки територіальної цілісності України». За словами Л.Ємця, з огляду на те, що цей рік «офіційно оголошений роком Японії в Україні», в нашій країні відбуватиметься низка заходів, «присвячених популяризації історії та культури японської держави, і Український парламент братиме активну участь в організації цього процесу».


Андрій Парубій висловив сподівання, що «українсько-японські відносини стануть ще ближчими і емоційно, і психологічно».

Такасі Уто, своєю чергою, наголосив на підтримці України у фінансово-економічній сфері і, зокрема, на доцільності розвивати співпрацю не тільки в урядовому, а й у приватному секторі».

 

Голова Верховної Ради України А.Парубій перебуває з робочим візитом у Японії з 25 лютого до 3 березня 2017 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30