Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв'ю телеканалу "РАДА" зазначив, що 20 лютого - це для всіх українців завжди буде пам'ятним днем для всіх українців: «Це той день, коли загинула більшість учасників протестних акцій на Майдані, яких ми називаємо Героями Небесної Сотні». «Фактично ця подія перевернула історію і України, і без перебільшення - історію Європи і світу», - підкреслив він.

За його словами, Україна стала на шлях європейського розвитку і розпочала боротьбу за незалежність фактично тоді, 20 лютого. Пригадуючи свою участь у подіях на Майдані, А.Парубій зазначив, що «це відбувалося на його очах – то був великий бій за незалежність, а вже потім боротьба перенеслася на Схід, але фактично у той день відбулись переломні події на Майдані». За його словами, з першого дня, з перших хвилин у Верховній Раді для нього було першим завданням – «розпочати вшанування героїв тих подій не лише як спогад, а як прийняття конкретних рішень, які би дозволили державі надати більш вагомий соціальний статус тим родинам, які втратили своїх близьких, рідних під час розстрілу небесної Сотні».

Першим законопроектом, поставленим у порядок денний, був проект закону про ветеранів війни, гарантій соціального захисту, в якому запроваджена норма щодо тих, хто був поранений на Майдані, хто здобув інвалідність у результаті боїв, - прирівняти їх до учасників бойових дій. «Таким чином, родини героїв матимуть такі самі гарантії і соціальний захист, що й учасники бойових дій», - зазначив А.Парубій.

За словами Голови Парламенту, цей законопроект було ухвалено у першому читанні, і домовились, що його буде доопрацьовано спільно з родинами Героїв Небесної Сотні. «Я зустрівся з ними, і ми створили спільну групу для опрацювання усіх положень законопроекту, щоб до другого читання будь-які норми, що викликають дискусії, були вилучені, і найближчим часом вийти на остаточне ухвалення цього закону», - сказав він.

Другим важливим питання Голова Верховної Ради назвав надання житла родинам військовослужбовців, які загинули під час бойових завдань на фронті. За його словами, цей законопроект підготувало Міністерство оборони України, водночас, «Верховна Рада його підтримала, бо це дуже важливий момент - підтримання соціального статусу тих воїнів, що загинули на фронті».

Серед знакових законопроектів, ухвалених у перший день сесійного тижня, Голова Парламенту також назвав постанову про вшанування Героїв України, яка передбачає пояснення інформації про героїв, що полягли за Україну, про українські переможні бої.

Одним із найважливіших є рішення Верховної Ради про виділення земельної ділянки на вулиці Інститутській для спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні. «Це питання довго не могло вирішитися, і за ініціативою Президента України був запропонований законопроект, завдяки якому будуть усунені усі бюрократичні перешкоди, державою буде передбачено місце під Меморіал Небесної Сотні, який постане на місці наших боїв», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54