У четвер відбулась зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія із Главою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим.

Андрій Парубій високо оцінив рівень співпраці між Україною і НАТО. За його словами, співробітництво з Альянсом відіграє ключову роль у реформуванні нашої країни. Він подякував за «допомогу у цей складний і важкий для нашої країни час, за матеріально-технічну і консультативну підтримку, зокрема, у рамках Трастових фондів НАТО».

Голова Парламенту нагадав, що цього року відзначатиметься двадцята річниця від дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору, і зазначив, що «зараз у цей час наша співпраця набуває набагато більшої важливості, вона є одним із пріоритетів зовнішньої політики, що ми й зазначили у нашому законодавстві». «Розраховуємо на подальшу допомогу і підтримку», - сказав він.

Своєю чергою, А.Вінніков наголосив на необхідності надалі розвивати і посилювати роль Українського парламенту у питаннях демократичного нагляду у сфері безпеки і оборони, а також громадянського контролю за цими сферами. За його словами, «союзники НАТО готові і надалі надавати комплексну допомогу і підтримку Україні, і співпраця з Парламентом є одним із пріоритетів цієї підтримки».

Одним із ключових питань Глава Представництва НАТО в Україні назвав розробку програми співпраці з Верховною Радою України на 2017 рік. «Необхідно визначити пріоритетні сфери і зосередити допомогу на важливих напрямках, зокрема і у сфері модернізації законодавства», - додав він і повідомив, що на найближчому спільному заході у лютому поточного року буде представлено досвід Норвегії у питаннях безпеки і оборони. Крім того, за його словами, для реалізації запланованої модернізації Альянс надаватиме необхідну підтримку для посилення потенціалу Апарату Парламенту. В цілому Александер Вінніков висловив задоволення рівнем співробітництва з парламентом.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що імплементація проектів практичного співробітництва, зокрема, Річної національної програми, активізація фінансового наповнення Трастових фондів НАТО, та законодавча підтримка реформ у сфері безпеки і оборони відбудеться найближчим часом. «Для нас актуальне питання цивільного контролю і здобуття досвіду інших країн, сподіваємось, що це нарешті відбудеться, будуть знайдені відповідні форми», - додав він.

А.Парубій зауважив, що кількість народних депутатів, що готові брати участь у реформуванні сфери безпеки і оборони, значно ширша, аніж представлена профільним комітетом, і запропонував створити робочу групу за участю представників різних фракцій з числа тих, кому це може бути важливим і хто може мати доступ до відповідних документів. «У цьому питанні важливо мати згоду інших країн», - зазначив Голова Парламенту і звернувся з проханням розглянути таку можливість.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Парламент бере активну участь у реформуванні армії, ухвалюючи відповідні законопроекти. «Законопроекти щодо реформування армії і подібні ініціативи мають повну підтримку в залі, і тому немає труднощів щодо їхнього розгляду, - наголосив А.Парубій. - У парламенті є повне розуміння того, як важливо до 2020- го року привести українську армію до стандартів НАТО».

На його переконання, важливо, щоб співпраця з НАТО була засвідчена на найвищому рівні. Голова Парламенту повідомив, що запросив Голову Парламентської асамблеї НАТО відвідати Україну з робочим візитом. «У нас плідна співпраця з Парламентською Асамблеєю. Сподіваємось, що візит Голови відбудеться якнайшвидше, щоб засвідчити високий рівень нашого співробітництва, - підкреслив А.Парубій, додавши. - Я відкритий до діалогу і віддаю велику шану співпраці з НАТО. Можете розраховувати на повну підтримку з боку Апарату».

А.Вінніков підтримав ідею створення міжфракційної групи, зазначивши, що це «був би дуже важливий крок». Він також підкреслив важливість розробки законопроекту щодо національної безпеки. За його словами, цьому закону приділяється багато уваги – «союзники НАТО зацікавлені в тому, щоб у законі були відображені основні положення реформи сектору безпеки і оборони, які відповідають євроатлантичним стандартам і принципам».

А.Парубій запевнив, що буде зроблено усе можливе, аби цей законопроект був чимшвидше у парламенті.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30