Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА» заявив, що буде спрямовувати всі зусилля на те, щоб Конституція України виконувалась та вдосконалювалась. За його словами, це скликання Верховної Ради має здатність та великий потенціал для того, щоб не тільки виконувати Конституцію, а й вдосконалювати ті норми, які потребує українське суспільство. «Я переконаний, що я, як Голова Верховної Ради, і всі депутати цього Парламенту, особливо наша проєвропейська більшість, яка вперше має 300 голосів за часів існування України, буде робите все можливе, щоб Конституція як основний закон була головною базою для реформ Української Держави», - наголосив Голова Парламенту.

А.Парубій, торкаючись питання змін до Конституції у частині децентралізації, зазначив, що вони мають умовні дві частини. «Одна - це сама реформа децентралізації, яка, на моє переконання, є однією з ключових реформ в Україні», – сказав він і навів у якості прикладу досвід Польщі, де це стало базою для усіх інших реформ, реформа децентралізації дозволила здійснити реформи в усіх інших сферах життя.

Інший пункт, на його думку, не має безпосереднього відношення до цієї системи реформ. Йдеться про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. «На жаль, цей пункт став причиною не тільки політичних конфліктів, а й загальносуспільної дискусії. І фактично цей пункт, який залежить від виконання Путіним Мінських домовленостей, не дозволяє прийняти цю важливу та ключову реформу», - підкреслив Голова Парламенту.

А.Парубій вважає, що сьогодні, коли ми бачимо кожного дня та кожної ночі, що російські окупанти поводять себе більш агресивно, посилились атаки на українські позиції, рано говорити про можливість ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації разом з тим пунктом. Водночас, він зауважив, що між першим та другим читанням «не може бути вилучено жодного пункту, не може бути змінено жодної крапки, жодної коми».

На його переконання, необхідно розпочати цей процес фактично з початку, вилучивши пункт в окремий проект змін до Конституції, і тоді знов необхідне рішення Конституційного суду і розгляд в першому та другому читаннях. Голова Верховної Ради зазначив, що для розв’язання цієї проблеми запровадив такий дискусійний майданчик, де б депутати з різних фракцій доповідали про те, як виконуються Мінські домовленості, та що відбувається у переговорному процесі, бо без широкої суспільної дискусії та без консенсусу  буде дуже важко вийти на правильне рішення. «Якби це була моя воля, то я би цей пункт, який є залежним від міжнародних договорів, вилучив, а щоб по децентралізації, по якій є консенсус і в суспільстві, і в Верховній Раді, провели реформу, щоб вона запрацювала в Україні. А окремим положенням і окремим проектом закону про зміни до Конституції ми б розглядали питання про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, - зазначив Голова Верховної Ради. - Це би спровокувало а навіть ті процеси, які відбуваються поза змін до Конституції, в Податковому кодексі, в діяльності Кабінету Міністрів України, - вони вже на сьогодні дали великі плоди».

А.Парубій також висловився за дієвість референдуму як норми прямої  демократії, водночас, не під час окупації та не в умовах гібридної війни.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30