Голова Верховної Ради України А.Парубій у четвер зустрівся з членами Венеціанської Комісії.

Андрій Парубій подякував гостям за «чітку підтримку України»: «Ми високо цінуємо внесок Венеціанської комісії в питаннях щодо України, в питаннях збереження територіальної цілісності нашої країни, для нас це дуже важливо. Для нас важливою є підтримка європейськими  інституціями».

Голова Парламенту зазначив, що Україна проходить «нелегкий період: вчиться захищати у територіальну цілісність від мілітарного вторгнення, російської окупації і одночасно проводити реформи фактично у всіх сферах життя нашої держави». «Це складне завдання, бо ми знаємо, як подібні реформи проходили наші сусіди із східно-європейських країн», - сказав він.

А.Парубій поінформував про ключові прерогативи у питаннях реформ. За його словами, станом на сьогодні важливим є завершення судової реформи, без якої неможливо довести до кінця справи щодо корупційних дій. Він нагадав, що у першому читанні вже ухвалено зміни до Конституції України, які стосуються судової реформи. «І зараз ми всі гуртом працюємо над тим, щоб вже цієї сесії спробувати вийти на друге читання Конституції - протягом певного часу робоча група з представників Парламенту, Адміністрації Президента та Уряду напрацьовували закон «Про судоустрій і статус суддів», який дасть можливість вже вийти на фінішну пряму судової реформи»», - сказав Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради зазначив, що «фактично сьогодні завершується робота з розробки цього законопроекту і вже завтра має відбутися його публічна презентація». «Це відкриє нам шлях до можливості голосування в другому читанні змін до Конституції»,- сказав він, додавши, що «це дуже складна дискусія, в якій беруть участь практично усі фракції. «Але ми розраховуємо на велику результативність на цьому шляху – думаю, у нас є підстави сподіватись, що це може бути прийнято в найближчий тиждень на цій сесії», - сказав А.Парубій.

Серед пріоритетів парламенту А.Парубій назвав також роботу над реформуванням виборчого законодавства. «З цього приводу вже створена робоча група, яка працює, і цей шлях буде не менш складний, як шлях судової реформи», - зазначив він. «Ми налаштовані замінити існуючу систему, зробити її  максимально ефективною, адаптованою до теперішніх реалій в Україні», підкреслив Голова Верховної Ради.

А.Парубій повідомив, що «є автором і прихильником виборчого кодексу з відкритими списками по регіональних представництвах». Він не виключив труднощів у дискусіях з цього питання і водночас заявив, що «сповнений оптимізму, тому що Україна продемонструвала у цьому напрямку великий прогрес. «Ми за останні два роки змогли провести вибори Президента України, у Верховну Раду, у місцеві органи влади. При тому, що фактично вибори у місцеві органи влади пройшли за новим реформованим законом, і всі ці вибори були визнані міжнародним співтовариством як демократичні, відкриті і прозорі», - підкреслив Голова Парламенту.

А.Парубій також розповів членам Венеціанської комісії про реформу парламенту, яку напрацьовано спільно з Місією Кокса, спільно з Європарламентом, про ключові, головні положення законопроекту щодо змін до Регламенту, які зроблять його більш ефективним і прозорим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18