Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман переконаний, що законопроект про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації, узгоджений з Венеціанською комісією, має високі шанси бути ухваленим Парламентом.

В інтерв’ю журналістам по завершенні 103-го пленарного засідання Венеціанської комісії у п’ятницю В.Гройсман зазначив, що законопроект, напрацьований Робочою групою з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, яка працює у складі Конституційної комісії, «передбачає проведення масштабної реформи з децентралізації, реформи місцевого самоврядування за європейськими принципами».

«Сьогодні я мав високу честь презентувати ці напрацюванні Венеціанській комісії. І те, що я почув від експертів, від членів Венеціанської комісії, - це дуже оптимістичні оцінки щодо нашого вірного підходу до конституційної реформи», - сказав В.Гройсман.

Керівник Парламенту висловив сподівання, що Венеціанська комісія швидко опрацює цей документ, «щоб ми могли рухатися далі, оскільки питання децентралізації влади, місцевого самоврядування є надзвичайно ключовим щодо успішності й інших реформ, пов’язаних з економікою, освітою, охороною здоров’я, всіх інших питань, які стосуються підвищення якості життя людей».

Голова Верховної Ради заявив, що український Парламент готовий «максимально якісно врахувати» пропозиції, які надійдуть з Венеціанської комісії, і висловив переконання, що напрацювання Конституційної комісії, узгоджені з Венеціанською комісією, «мають дуже добрі шанси на прийняття».

«Шлях, який ми проходимо сьогодні від пострадянської, централізованої, корумпованої країни до децентралізації, дозволить перетворити Україну на сучасну європейську державу», - заявив В.Гройсман. «Окремо я підкреслив абсолютну політичну волю Президента України, Уряду, Парламенту щодо прийняття цих рішень, - сказав він. - Ми розуміємо, що діємо у дуже важких умовах, і головне - не маємо багато часу на прийняття цих рішень. Тому я розраховую, що всі дуже оперативно спрацюють над впровадженням цих рішень у життя».

 «Ми розуміємо, що у децентралізації завжди є опоненти, які не хочуть випускати владу зі своїх рук, які все хочуть зробити для того, щоб цей процес не удався, - сказав В.Гройсман. - Але питання децентралізації дорівнює питанню успішності нашої держави, її незалежності і підвищення рівня життя людей. Фактично, ця реформа забезпечить стрімкий розвиток України. І це відбуватиметься не через десятки років, а буквально з перших днів впровадження цієї реформи».

Як повідомлялося раніше, 19 червня В.Гройсман під час робочого візиту до Італійської Республіки взяв участь у 103-му пленарному засіданні Венеціанської комісії. Голова Верховної Ради презентував членам Комісії законопроект про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації, напрацьований Робочою групою з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, яка працює у складі Конституційної комісії.

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51