Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман представив членам Венеціанської комісії законопроект про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації, напрацьований Робочою групою з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, яка працює у складі Конституційної комісії.

Виступаючи перед членами Венеціанської комісії під час її 103-го пленарного засідання у п’ятницю, В.Гройсман підкреслив, що зміни до Основного закону «мають зробити процес демократичних перетворень в Україні незворотнім». «Громадяни України чекають інтенсивного прогресу реформ і невідкладного прийняття найважливіших для державного будівництва рішень, - заявив він. - Враховуючи цю обставину, у рамках Конституційної комісії ми прийняли рішення йти шляхом поетапного внесення змін до Конституції України».

Керівник Парламенту наголосив, що Конституційна комісія визнала внесення змін до Конституції у частині децентралізації пріоритетом. «Мені не потрібно переконувати вас у тому, що без сильного та ефективного місцевого самоврядування Україна ніколи не досягне успіху у своєму розвитку», - сказав він.

В.Гройсман підкреслив, що децентралізація - «це ідея, яка визріла всередині українського суспільства», і заявив, що Україна «сама визначатиме, яку державу будувати». «Ми ніколи не допустимо, щоб суверенне право українського народу сформувати Конституцію своєї країни піддавалося сумніву», - сказав Голова Верховної Ради.

В.Гройсман акцентував, що у проекті змін до Конституції України вперше чітко розмежовуються повноваження місцевого самоврядування і держави, зазначивши, що це «новий підхід для України як пострадянської держави».

Голова Верховної Ради підкреслив, що в Україні свідомі важливості завершення процедури внесення змін до Основного закону у частині децентралізації до чергових місцевих виборів, які відбудуться у жовтні ц.р. «Далі на основі змін до Конституції нам потрібно внести значні зміни до законодавства», - сказав він.

В.Гройсман зазначив, що системні реформи в Україні, на проведення яких рішуче налаштовані Президент, Парламент та Уряд, проводяться в умовах «повномасштабної агресії з боку Російської Федерації». «Війна відбувається не на східних кордонах України, війна відбувається на східному кордоні європейської цивілізації. Це накладає на Україну і Європу спільну відповідальність. Усвідомлюючи свою частину цієї відповідальності, ми твердо заявляємо, що не звернемо зі шляху реформ», - заявив він.

Як повідомлялося раніше, 19 червня В.Гройсман перебуває з робочим візитом в Італійській Республіці, де бере участь у 103-му пленарному засіданні Венеціанської комісії.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51