16 жовтня відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України, співголови міжпарламентської ради Україна-НАТО Ірини Геращенко з новообраним Президентом Парламентської асамблеї НАТО Расою Юкнявічєнє.

Під час зустрічі Перший віце-спікер подякувала Президенту ПА НАТО за солідарну позицію та підтримку України, а також за те, що свій перший візит в новому статусі вона здійснила саме до України.

Співрозмовники обговорили широке коло питань, зокрема, щодо проведення весняної сесії ПА НАТО в Києві у 2020 році.

Ірина Геращенко звернула увагу присутніх колег на роботу українського Парламенту стосовно наближення українського законодавства до стандартів та критеріїв Альянсу.  «Парламент України зробив величезний крок на шляху до НАТО, прийнявши Закон України «Про національну безпеку України», в якому, серед іншого, зафіксовано, що міністр оборони має бути цивільною особою, що також є стандартом і нормою для країн НАТО», - наголосила політик та повідомила, що 13 жовтня ц.р. Президент України прийняв та підписав рапорт С. Полторака про звільнення з військової служби та водночас прийняв рішення про продовження його роботи на посаді Міністра відповідно до нового Закону.

Окрім того, інформуючи Р. Юкнявічєнє про реформування сектору безпеки та оборони України, політик повідомила, що Парламент України приділяє велику увагу питанню гендерної рівності в ЗСУ. Ірина Геращенко зауважила, що 6 вересня ц.р. було ухвалено  Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях». Перший віце-спікер висловила сподівання, що ухвалений Закон сприятиме збільшенню кількості жінок в українській армії.

Ірина Геращенко зазначила, що 12 жовтня ц.р. Президент України підписав Указ про присвоєння генеральського звання, генерал-майора начальнику Військово-медичного управління СБУ Людмилі Шугалей, "і я переконана, що збільшення кількості жінок в армії, зокрема, і на керівних посадах - це лише питання часу".  

Інформуючи про плани Українського парламенту на поточну сесію, Ірина Геращенко зауважила, що найближчим часом буде розглянуто законопроект про протимінну діяльність, що розроблявся з врахуванням досвіду у цій сфері Республіки Хорватія та інших міжнародних партнерів України.

Під час зустрічі Ірина Геращенко закликала керівництво ПА НАТО вплинути на Угорщину, що використовує членство в Альянсі задля блокування співпраці України з НАТО на рівні КУН.

Своєю чергою, Раса Юкнявічєнє висловила глибоке розуміння поточної ситуації в Україні та відзначила, що питання України залишається пріоритетним на порядку денному ПА НАТО. Окрім, того вона відзначила важливість внесених змін до Основного закону України, які закріпили євроатлантичні прагнення українського народу. Р. Юкнявічєнє також відзначила активність роботи української делегації та запевнила у всебічній підтримці України і поглиблені подальшої співпраці.  

 

       

У зустрічі також взяли участь Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО І. Фріз, Заступник Голови Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО, представник Української частини Ради міжпарламентської ради Україна-НАТО О. Скрипник, представник Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО О.Юринець, представник Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО, представник Української частини Ради міжпарламентської ради Україна-НАТО А.Кожем`якін.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51