З нагоди дворічної співпраці у рамках проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу» відбулася дискусія «Трансформація парламенту: виклики та досягнення», у ході якої народні депутати України, керівництво Апарату Верховної Ради, представники Євросоюзу, громадськості та експерти обговорили результати реформування Українського Парламенту на шляху до створення зразкової, демократичної та європейської інституції.

Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради Петро Боднар, виступаючи перед учасниками дискусії, високо оцінив підтримку міжнародних партнерів у ході інституційної реформи Парламенту і висловив сподівання на подальшу співпрацю. «Втілення амбітної реформи потребує політичної волі та консенсусу політичних груп і фракцій, - сказав П. Боднар. - Результатом спільної роботи стало чимало якісних змін. Зокрема, у першому читанні схвалено законопроекти про кількість та пропорційний розподіл місць у парламентських Комітетах, які на наступній сесії, сподіваюся, буде ухвалено в цілому». Також він нагадав про впровадження електронного документообігу, завдяки чому віднині хід законотворення можна відстежувати на мобільних пристроях. Запроваджується проведення засідань парламентських комітетів без паперів, затверджено Стратегію електронного парламенту, активізовано співпрацю з профільними міністерствами та відомствами.

П.Боднар нагадав, що у березні 2016 року було представлено Рекомендації Місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради України під головуванням Пета Кокса щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради. Рекомендації Дорожньої карти були затверджені Постановою парламенту (№ 1035-VIII) і стали основою для проведення реформ у контексті євроінтеграції та відданості європейським цінностям. «Відтоді здійснено чимало дієвих перетворень і новацій у законотворчій роботі Парламенту», - зазначив Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради і наголосив, що «два роки тому ми отримали можливість стати на новий шлях – подеколи складний, але невідворотній процес реформування Українського Парламенту».

П.Боднар висловив сподівання, що «спільна Дорожня карта між Урядом і Парламентом дозволить ефективно втілювати зобов‘язання перед ЄС на законодавчому рівні». «Такою є і позиція Голови Верховної Ради України Андрія Парубія», - сказав він.

Перший заступник керівника Апарату Парламенту повідомив про створення за ініціативи Регламентного Комітету робочої групи з підготовки законопроекту про парламентську службу, «для ухвалення якого потрібна політична та експертна підтримка». За його словами, у  реформі Парламенту одним з ключових питань є статус парламентського апарату: існують різні моделі функціонування парламентських служб – від повністю незалежного статусу і до частини державної служби, але «служба в Парламенті має свою специфіку і особливості, на відміну від органів виконавчої влади».

«Робота з реформування Українського Парламенту активно триває і надалі, у центрі уваги завжди були і будуть люди, професіонали своєї справи, які щоденно забезпечують діяльність вищого законодавчого органу», - зазначив П.Боднар і підкреслив, що в Апараті Верховної Ради вперше ініційовано розробку Стратегічного плану, аби найкраще відобразити пріоритети Парламенту. У контексті реформи значна увага приділятиметься кадровим питанням, підвищенню кваліфікації працівників апарату. Він також нагадав, що значним кроком до підвищення відкритості Українського Парламенту стало схвалення наприкінці 2017 року Комунікаційної стратегії Верховної Ради, мета якої - підвищення довіри до Парламенту та сприяння його розбудові на основі передових демократичних практик.

Народний депутат України Світлана Заліщук, своєю чергою, наголосила, що «запорукою успішності всіх реформ в Україні є, насамперед, ідеї, досвід, підтримка і ресурси міжнародних партнерів, політична воля влади і енергія громадянського суспільства». Парламентарій наголосила, що програма ЄС-ПРООН допомогла трансформації Парламенту у напрямку подальшої відкритості та прозорості.


У заході брали участь: директор Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хістр, керівник проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу» Джонатан Мерфі, народні депутати України, представники Апарату Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51