«Ми закликаємо інституції ЄС поглибити співробітництво з Україною у питанні імплементації Угоди про асоціацію та розраховуємо на підтримку ЄС у вирішенні безпекових та гуманітарних проблем, спричинених агресією РФ в Україні», - заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час розгляду Проекту Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до інституцій ЄС щодо поглиблення співробітництва між Україною та Європейським Союзом», № 8551 від 04.07.2018.
Ірина Геращенко подякувала Комітету з питань європейської інтеграції за ініціативу з напрацювання важливого сигналу Парламенту напередодні 20-го ювілейного Саміту Україна-ЄС, який відбудеться 9 липня у  Брюсселі.   
Перший віце-спікер І. Геращенко зауважила, що цією Постановою Верховна Рада України підтверджує незворотній шлях європейської інтеграції України та фіксує зобов’язання, які Верховна Рада України у співпраці із Кабінетом Міністрів України мають імплементувати найближчим часом для отримання позитивного сигналу щодо членства нашої Держави в ЄС.
У той же час, політик зауважила, що цією Постановою Парламент України також звертає увагу ЄС на певні зобов’язання з боку ЄС, зокрема, щодо питання протидії реалізації політичного проекту РФ – «Північний потік -2», гуманітарних та безпекових питань, пов’язаних із агресією РФ в Україні.
«Ми закликаємо ЄС посилити санкції проти РФ до повного виконання Мінських домовленостей - реінтеграції окупованого Донбасу і Криму та звільнення усіх заручників та політв’язнів Кремля», - наголосила І. Геращенко.
Представник гуманітарної підгрупи ТКГ зауважила, що в Російській Федерації та на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь незаконно утримуються понад 60 громадян України, за її словами, десятки українців утримуються на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.   
«Російська Федерація несе відповідальність за безпеку українців, які утримуються на окупованих територіях України та в Росії. Ми вимагаємо від РФ їх негайного звільнення та розраховуємо на підтримку у цьому питанні ЄС», - зазначила політик.
На переконання Ірини Геращенко,  Постанова слугуватиме додатковим інструментом для українських дипломатів, а також підсилить позицію делегації України на Саміті Україна-ЄС наступного тижня.   
Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова детально поінформувала парламентаріїв про важливість зазначеної Постанови для подальшої спільної роботи щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
«Цим зверненням до інституцій ЄС Парламент України закликає до посилення співробітництва щодо інтеграції України до енергетичного ринку ЄС, поглиблення співробітництва у сфері цифрової економіки, активізації взаємодії у митній сфері, а також у сфері юстиції, свободи і безпеки. Закликаємо інституції ЄС сприяти максимальному використанню можливостей інтеграції України до внутрішнього ринку Європейського Союзу у сферах, які становлять спільний інтерес та охоплюються Угодою про асоціацію», - наголосила М. Іонова.
В обговоренні Проекту Постанови взяли участь керівники та представники різних депутатських фракцій та груп Парламенту: О. Сотник, М. Бурбак, С. Соболєв та О. Ляшко.
За результатами голосування  Проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до інституцій ЄС щодо поглиблення співробітництва між Україною та Європейським Союзом» № 8551 від 04.07.2018 був підтриманий 233 голосами «за».  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51