4 червня 2018 року відбулась презентація книги «В ізоляції»,  журналіста Станіслава Асєєва, який незаконно утримується в окупованому Донецьку з червня 2017 року.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко подякувала ініціаторам заходу за участь у боротьбі за звільнення незаконно утримуваних українців, які утримуються як на окупованих територіях України, так і в Російській Федерації. Представник гуманітарної підгрупи ТКГ нагадала, що наразі підтверджено місце утримання лише 20 українців, серед яких і Станіслав Асєєв.

Вона зауважила, що за чотири роки представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не мали доступу до в'язниць на тимчасово окупованих територіях України, де незаконно утримуються українські громадяни, серед яких є цивільні і військові.

«Ми маємо разом боротись за фундаментальні права, на яких будується цивілізований світ, і вимагати від міжнародних гуманітарних місій, зокрема і МКЧХ, виконувати повноваження відповідно до мандату, що розповсюджується й на невіддільні тимчасово окуповані території України», - наголосила Перший віце-спікер. За її словами, відсутність реакції міжнародної спільноти та міжнародних організацій на методи гібридної війни проти України «руйнує фундаментальні принципи та цінності цих організацій».

Ірина Геращенко підкреслила, що наразі немає жодного контакту зі Станіславом Асєєвим та з іншими незаконно утримуваними українцями, вона закликала міжнародну спільноту напередодні світового чемпіонату з футболу консолідувати зусилля з метою посилення тиску на РФ. І.Геращенко нагадала, що українські політв’язні Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Олександр Шумков продовжують безстрокове голодування. За її словами, нині  у тюрмах РФ незаконно утримується понад 60 українців, серед яких й представники кримськотатарського народу.

«Ми продовжуємо відчайдушно боротися за звільнення всіх українців і перебуваємо на постійному контакті з родичами незаконно ув’язнених», - розповіла І.Геращенко.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко підкреслила, що під час чергового засідання підгрупи 30 травня 2018 року представники України вчергове поінформували про готовність звільнення 23 громадян РФ, засуджених в Україні за злочини проти територіальної цілісності України з метою розблокування процесу звільнення українських політв’язнів О. Сенцова,  О. Кольченка, М. Карпюка, С.Клиха, В.Виговського, заручників С. Асєєва, І. Деєєва, Б. Пантюшенка, С.Глондара О.Коренькова та інших. 

І. Геращенко закликала консолідувати зусилля задля посилення тиску на РФ напередодні Чемпіонату світу з футболу 2018 та закликала громадян України не їхати до країни-агресора, де існує пряма загроза їхній безпеці та свободі.

Політик повідомила, що звільнення незаконно утримуваних українців порушуються на всіх рівнях, зокрема й на найвищому. Вона нагадала, що 1 червня ц.р. Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови з Держсекретарем США Майком  Помпео порушив питання щодо звільнення українських заручників та політв’язнів та наголосив на важливості продовження тиску на Росію.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51