10 травня 2018 р. відбувся семінар-тренінг щодо використання Порталу відкритих даних Верховної Ради України (http://data.rada.gov.ua) в роботі комітетів, метою якого є практичне застосування парламентських відкритих даних для аналізу та вдосконалення законотворчого процесу в комітетах Верховної Ради України.

Під час заходу було продемонстровано технічні можливості Порталу, проведено майстер-клас роботи з наборами відкритих даних у мові R або за допомогою Excel.

Разом з аудиторією у режимі «питання-відповіді» обговорено ідеї використання даних та їх візуалізації, які допоможуть якісно та інформативно проаналізувати роботу Верховної Ради та комітетів.

Було детально розглянуто побудову та особливості публікації інформації на сторінках сайтів комітетів, представлено нові можливості Порталу відкритих даних, який розроблено Управлінням комп’ютеризованих систем під керівництвом Сидоренка Олексія Олексійовича та при підтримці ГО ОПОРА. Представники цієї громадської організації також зробили цікаві доповіді та поділилися власним практичним досвідом, як саме вони використовують набори даних з Порталу, як взагалі можна аналізувати масиви даних, розглянули світовий досвід тощо.

Візуалізація відкритих даних - це найцікавіша, але й не легка справа, що показав дуже змістовний тренінг, який провів Андрій Савчук з ОПОРИ. У роботі з даними він переважно використовує мову R, але крім того можна працювати з даними за допомогою MS Excel, мов програмування Python або Javascript. Це також було продемонстровано в презентації одного з інтернів програми стажування Олександр Кармелюк, який розробив кілька візуалізацій за допомогою Google Charts.

Наприкінці заходу аудиторія ставила цікаві питання, наприклад, людей зацікавили такі набори, як використання народними депутатами службових автомобілів ВРУ (http://data.rada.gov.ua/go/auto_mps_2018), виступи нардепів (http://data.rada.gov.ua/go/plenary_speech-skl8) тощо.

Отримані знання стануть у пригоді майбутнім фахівцям для якнайкращого представлення роботи комітетів та Парламенту загалом.

Захід підготовлено Управлінням комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України за сприяння ГО «Ліга інтернів» у рамках діяльності Ініціативи «Відкритий парламент» за підтримки проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу».
Сторінку Порталу відкритих даних розробив Сергій Щербаков (відділ баз даних нормативно-правової інформації).
У заході взяли участь: керівник Управління комп’ютеризованих систем О.О.Сидоренко, представники ГО ОПОРА, Апарату Верховної Ради України, учасники Програми стажування в Апараті Верховної Ради України в 2018 році".

 

Приклади матеріалів по темі:

Роботи з Порталом відкритих даних (ОПОРА) в Excel - https://www.youtube.com/watch?v=SpooVJYXaYM

в мові R - https://www.youtube.com/watch?v=71OBdqeNSSs

http://rada.oporaua.org/

https://rada4you.org/

http://www.chesno.org/api/

https://zvity.org/

https://pryjmalni.chesno.org/

Використання ML для аналізу та візуалізації голосування народних депутатів: https://www.octadero.com/2018/02/12/using-autoencoder-for-clusetring-political-events/

Інші посилання на матеріали по відкритим даним в Україні: https://github.com/ap-Codkelden/awesome-opendata-uk

 



 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51