23 березня 2018 року, у Міністерстві закордонних справ України відбулась спільна зустріч представників делегації Французької Республіки на чолі із Міністром у справах Європи та закордонних справ Франції Жаном-Івом Ле Дріаном із Першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко, Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним та родичами заручників, що утримуються в ОРДЛО, членами родин осіб, що вважаються зниклими безвісти та родичами політв’язнів, що утримуються в окупованому Криму та в РФ.

Представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко та Міністр закордонних справ України Павло Клімкін поінформували Жана-Іва Ле Дріана про поточну ситуацію із звільнення незаконно утримуваних українців, виокремили проблемні питання такої роботи та домовились про інтенсифікацію діалогу.

Своєю чергою, родичі незаконно утримуваних українців та звільнені Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз закликали Жана-Іва Ле Дріана не визнавати вибори президента РФ в окупованому Криму 18 березня 2018 р. Вони зауважили на необхідності посилення санкційного тиску на РФ до повного звільнення усіх незаконно утримуваних українців, виведення російський військ з суверенної території України та реінтеграції тимчасово окупованого Донбасу та АР Крим та міста Севастополь.

Сестра Олега Сенцова, Наталія Кочнєва поінформувала Жана-Іва Ле Дріана про погіршення здоров’я її брата, який незаконно утримується на крайній півночі Росії, де дуже важкий клімат. На прохання французької сторони Н. Кочнєва підписала книгу, написану Олегом Сенцовим та попросила активізувати роботу щодо його звільнення.  

Родичі осіб, що вважаються зниклими безвісти порушили питання щодо необхідності створення тристороннього механізму в рамках роботи гуманітарної підгрупи ТКГ щодо пошуку зниклих безвісти за участі Міжнародного Комітету Червоного Хреста. При цьому вони зауважили, що це питання варто порушити в нормандському форматі, так як інша сторона, зокрема РФ відмовляється вести конструктивний діалог по її створенню та функціонуванню.  

Звільненні 27 грудня 2017 року Іван Ляса, Олександр Олійник, Олексій Кириченко Олександр Морозов та Ігор Козловський поінформували Міністра у справах Європи та закордонних справ Франції Жана-Іва Ле Дріана про застосування тортур, фізичного та психологічного насильства в ОРДЛО та закликали вжити усіх можливих заходів, аби їхні побратими якнайшвидше повернулись додому. 

Окремо на зустрічі учасники відзначили необхідність звільнення українських журналістів Станіслава Асєєва та Романа Сущенка, які за надуманими обвинуваченнями утримуються в ОРДЛО та РФ.  

Також І.Геращенко підкреслила, що звільнені  заручники і родини бранців звернулися до Франції з проханням посилити тиск на РФ задля звільнення всіх українців, посилити санкції до повного звільнення Донбасу і Криму, і не визнавати сфальсифіковані вибори. 

«Ми розраховуємо, що діалог в рамках нормандського формату надасть нового імпульсу у питаннях звільнення заручників з ОРДЛО та політичних в'язнів, що утримуються в Криму та в РФ», - наголосила І. Геращенко за результатами зустрічі із представниками делегації Французької Республіки на чолі із Міністром у справах Європи та закордонних справ Франції Жаном-Івом Ле Дріаном.

Крім того, в ході зустрічі із керівниками групи дружби в Національних Зборах та в Сенаті Французької Республіки, І. Геращенко та П. Клімкін обговорили окремі питання міжпарламентського та двостороннього діалогу.

Сторони також обговорили організаційні питання наступного візиту делегації Французької Республіки до України, який запланований на квітень 2018 року. Під час наступного візиту делегація Французької Республіки має намір відвідати й Донецьку та Луганську області для ознайомлення із безпековою та гуманітарною ситуацією.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51