Голова Верховної Ради України А.Парубій у рамках робочого візиту до Японії зустрівся у середу з Державним Міністром Оборони Паном Вакаямія Кенджі.

Під час зустрічі було обговорено питання взаємодії Сил Самооборони Японії зі Збройними силами України, проаналізовано можливі загрози, особливості сучасної гібридної війни.

«Для України розвиток стратегічних відносин з Японією є важливим завданням зовнішньої політики, і ми готові ділитися досвідом »,- сказав Голова Верховної Ради і наголосив на необхідності розвивати співпрацю у сфері оборони.

Він подякував за допомогу, яку надає Японія Україні, та за послідовну підтримку політики санкцій проти Росії. «Це важливо не лише для України, а й для світової безпеки, бо ми бачимо загальну напругу у питаннях безпеки у світі. Агресія Росії проти України – один з елементів порушення системи безпеки», - сказав А.Парубій. Він нагадав про агресію Росії в Грузії і зауважив, що «є прогнозування, що такі дії можуть статися по відношенню до країн Прибалтики, такі відчуття є і на північних землях Японії».

Голова Українського Парламенту заявив, що міжнародні угоди не завжди мають вирішальне значення у питанні безпеки, «тут головне - чи може країна сама себе захистити». Він зауважив, що свого часу Україна віддала один з найбільших військових потенціалів, сподіваючись на підтримку і гарантії країн, які були в цьому процесі. «Думаю, це великий наш урок», - сказав А.Парубій і наголосив, що «найвища гарантія безпеки – це сильні збройні сили».

Голова Верховної Ради висловив переконання, що співпраця у сфері безпеки матиме важливе значення для наших держав. «Ми вважаємо, що співпраця між нашими силами є двосторонньо вигідною для того, аби перейняти досвід, який ми здобули в цій війні, - сказав він і додав. - З агресором неможливо домовитись, його можна тільки зупинити. Він буде іти рівно до того місця, поки його не зупинять. Дипломатію для переговорів він використовує лише для того, аби виграти час. Єдине, що може їх стримувати – це потужні збройні сили».

Міністр Оборони Японії зазначив, що «нам треба забезпечувати безпеку на світовому рівні на основі верховенства права». «У нас є велика перспектива співпраці у цій сфері. Це потрібно для узгодження позицій, дій і вчасного реагування на загрози, - сказав він і додав. - Сподіваюсь, що наші стосунки будуть розвиватися ще швидше і ще ефективніше. Я усвідомлюю, що наша країна знаходиться на Далекому Сході, а Україна - в центрі Європи, але у цій важливій ситуації ми маємо співпрацювати".

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15