Ірина Геращенко підкреслила, що після трьох років окупаційного режиму на території Автономної Республіки Крим Російська Федерація намагається усіма можливими способами легітимізувати крадіжку української території, зокрема, й діючи через міжнародні організації, членом яких є Росія.

У ході форуму політик звернула увагу на той факт, що в Остаточному Звіті ОБСЄ/БДІПЛ, оприлюдненому в грудні 2016 року, за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Російської Федерації було повністю проігноровано факт незаконної анексії Криму, а також інформацію, що голосування відбувалося з використанням списків виборців, які були попередньо сфальшовані шляхом включення до них громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Перший віце-спікер поінформувала, що 23 лютого 2017 року Верховна Рада України ухвалила звернення до країн-членів ОБСЄ з ініціативою вдосконалення процедури моніторингу виборів цією організацією. Вона також наголосила, що у звіті відсутня інформація щодо утворення в Криму чотирьох одномандатних округів. Це означає, що вибори до Державної Думи були проведені на території іноземної держави, на яку не поширюється суверенітет Російської Федерації.

«Постановою Парламенту ми закликаємо негайно розробити нову методику підготовки Звітів ОБСЄ , які б враховували сучасні виклики, у тому числі агресію країни - члена ОБСЄ проти іншої держави», - зазначила І.Геращенко.

Представник гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи також зауважила, що відповідно до Мінських угод, саме ОБСЄ мають моніторити можливі вибори на Донбасі, і в цьому випадку процедура моніторингу тим більше вимагає вдосконалення. І.Геращенко поінформувала, що через критичну безпекову та гуманітарну ситуацію сьогодні політична підгрупа в Мінську обговорює лише питання модальностей майбутніх виборів.

Політик зауважила, що сьогодні українська влада має докласти усіх зусиль для того, щоб причетні до здачі Криму понесли відповідальність.

"На цьому тижні Парламент важко, в першому читанні прийняв закон про заочне судочинство, і тепер ми будемо вимагати від відповідних структур доведення до логічного кінця усіх судових справ проти Януковича і його клики, проти тих, хто закликав ввести російські війська в Україну, та тих, хто зрадив військовій присязі і українському народу", - зазначила І.Геращенко.

Під час виступу Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила, що Російська Федерація продовжує систематично порушувати права людини на півострові, внаслідок чого страждають місцеві жителі. За її словами, сьогодні на території Російської Федерації незаконно утримується 17 осіб, із яких 10 є кримчанами.

«Допоки Кремль відчуватиме свою безкарність, Крим продовжуватиме потерпати від репресій», - зазначила Перший віце-спікер.

У цьому контексті вона зауважила, що Україні дуже важлива солідарна позиція усіх країн щодо продовження санкційного тиску проти Російської Федерації.

«У понеділок в Женеві відбудеться захід високого рівня за участі Міністра закордонних справ України, представників країн Балтії, а також Генерального Секретаря Ради Європи, де будуть підніматися питання порушення прав людини в Криму, а також напрацьовуватись інструменти повернення Криму», - поінформувала І.Геращенко.

Виступаючи на міжнародному форумі, народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв також наголосив на необхідності підвищення інформаційної обізнаності у світі щодо ситуації з правами людини у Криму.

«Ми маємо негайно вжити усіх заходів для інформування світової спільноти щодо реального стану з правами людини в Криму та активніше протистояти пропаганді Російської Федерації», - зауважив М. Джемілєв.

Під час форуму міжнародні партнери України висловили солідарну позицію щодо необхідності протидії триваючій агресії Росії.

«Незважаючи на відносини Туреччини та Росії, позиція щодо Криму залишається незмінною», - наголосив під час виступу Посол Республіки Туреччини в Україні.

У міжнародному форумі також взяли участь: Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І. Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Г. Гопко, Міністр інформаційної політики Ю. Стець, народні депутати України Р. Чубаров, М. Джемілєв, Посол Канади в Україні Р. Ващук, Глава Представництва НАТО в Україні А. Вінніков, другий секретар Посольства Республіки Польща А. Суханек, представник міжнародної фундації «Global Rights Compliance» В. Джордаш та провідні експерти і громадські діячі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51