Реформа з децентралізації, створення об'єднаних територіальних громад приведе до відродження українського села, а в підсумку до відродження української економіки. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкриваючи круглий стіл "100 днів об’єднаних територіальних громад: Здобутки. Проблеми. Перспективи" у вівторок. 

"Ми з вами маємо запропонувати модель, і вона вже сьогодні у дії, відродження українського села, відродження національної економіки", – заявив він, звертаючись до представників територіальних громад, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та міжнародних партнерів.

В. Гройсман нагадав, що за 100 днів в Україні об'єдналися 159 територіальних громад. На підтримку об'єднаних територіальних громад передбачена окрема субвенція у розмірі 1 млрд грн, зазначив він.

Голова Парламенту наголосив, що питання спроможності органів влади, органів місцевого самоврядування та територіальних громад в Україні сьогодні є ключовим. "Сьогодні мова йде про те, щоб створити об'єднані громади, які будуть здатні якісно надавати послуги тим, хто їх обирає", – зауважив він.

В. Гройсман підкреслив, що Верховна Рада відстояла фінансову децентралізацію в Державному бюджеті на 2016 рік. "Саме український Парламенту приймав і приймав рішення, які дозволяють і напрацьовувати Закони, і приймати ці Закони. І відповідним чином наша зустріч – свідчення того, що Парламент не стоїть осторонь тих процесів, які відбуваються", – зазначив він.

За його словами, кошти, які надійдуть до місцевих бюджетів у результаті фінансової децентралізації, мають бути залучені на створення нових робочих місць, що сприятиме відродженню місцевої економіки. "Маємо це усвідомлювати і спільно докладати зусиль для того, щоб ми рухалися вперед. Ваші успіхи – це буде найкращий приклад успіху об'єднання територіальних громад, реформи місцевого самоврядування", – зазначив він.

За його словами, в кожному селі, громаді та місті мають бути створені належні умови для життя людей, зокрема у сферах освіти, охорони здоров'я, інфраструктури та культури. "Нам треба надати усі повноваження на місця для того, щоб ви могли повноцінно в межах своєї громади управляти землею. Нам треба створити умови, щоб ви створили нормальні адміністративні центри і якісно надавали послуги своїм мешканцям. Це все той шлях, який ми з вами маємо пройти", – зазначив Голова Парламенту. – "Ми з вами покликані на те, щоб дуже швидко вирішувати питання".

Разом з тим Голова Парламенту наголосив, що отримана можливість добровільного об'єднання територіальних громад має бути використана для утвердження місцевої демократії. "Дуже важливо, щоби ми використали це не просто як можливість, а щоб ми довели людям, що ми не просто отримали кошти і можливості щось побудувати, а місцева демократія має бути у повній силі. Люди повинні усвідомити, що саме від них залежить те, як вони будуть жити сьогодні, через місяць", – наголосив В. Гройсман.

Разом з тим очільник Верховної Ради високо оцінив активну позицію і сміливість перших лідерів об'єднаних територіальних громад, які "провели колосальну роботу, щоб ці громади постали". "Ви ввійдете в історію як справжні лідери, які утворили успішну систему врядування на місцях", – зауважив він.

В. Гройсман запевнив у підтримці Парламентом реформи місцевого самоврядування, децентралізації та об'єднання територіальних громад. "Ми як Парламент України, я особисто як голова Верховної Ради буду завжди з вами поряд до моменту, коли ми забезпечимо всеосяжний успіх", – наголосив він.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51