Зокрема, Президент України звернув увагу на зміни, які сталися в Україні за останній рік.

"Виклики і загрози, яких перед нашою державою, перед Україною, не стояло з часів Другої світової війни та повоєнної розправи з українським національним рухом… І водночас - унікальний шанс, який дуже відповідальний Український народ подарував Українській державі, вперше обравши до Українського Парламенту проєвропейську конституційну більшість, - таких можливостей не відкривалося перед Україною ще ніколи. Такою є вичерпна характеристика внутрішнього і зовнішнього становища. І наше з вами завдання можна передати простою формулою: відвести загрози і використати шанс", - зазначив П.Порошенко.

Президент України також зазначив, що "ми живемо в умовах війни. І ця війна, безумовно, гальмує наші плани. Ну, наприклад, як переконати інвесторів вкладати гроші в державу, яка воює? Яким чином можна забезпечити стале зростання, коли значна частина економіки просто зруйнована фізично? І на ці питання ми з вами спільно маємо знайти відповіді", - і висловив впевненість, що його мирний план і розроблений на його основі Мінський протокол і Мінський меморандум у підсумку приведуть до миру на Донбасі.

П. Порошенко наголосив на тому, що ключовим внутрішнім викликом, на його думку, залишається корупція. "Я хотів би в цьому контексті назвати ще й бідність, однак ясно, що першопричиною вкрай низького рівня життя переважної більшості українців є тотальна корумпованість державного апарату, сфери державних послуг. Некомпетентність і неефективність державного управління. Меркантильна, так би мовити, безідейна, корупція - куди сильніший внутрішній союзник нашого зовнішнього ворога, ніж його ідеологічно вмотивована п'ята колона.

А безробіття, бідність, соціальна несправедливість тепер загрожують не просто зростанням протестних настроїв в суспільстві. Вони можуть і обов'язково будуть використовуватися ворогом для дестабілізації ситуації в країні", - зазначив Глава держави.

Президент України далі у виступі звернув увагу на унікальні можливості, які відкрила Революція гідності перед всією країною.

Говорячи про наші внутрішні можливості, П.Порошенко відзначив, що за останній рік оформився один з головних чинників сталого розвитку - стабільна, стійка, демократична українська політична спільнота.

За його словами, "переважна більшість українських громадян нарешті підтримує реалізацію Угоди з Європейським Союзом - Угоду про асоціацію і ідею вступу України до Євросоюзу. Ніколи раніше цього не було. Ми маємо цим скористатися. Рекордних показників нарешті досягла кількість тих, хто за українську мову як єдину державну. До речі, і протягом останнього року, не в останній мірі завдяки Росії, бо я не бачу чим це ще пояснити, в три-чотири рази зросла кількість прихильників вступу України до НАТО. Щоправда, це питання залишається єдиним із так званих складних тем, в якому в кількох областях все ще зберігається рівна кількість полярних думок".

На думку Президента України, "в цілому багато в чому штучний поділ України за географічною, етнічною, мовною, конфесійною ознакою нарешті подолано, і цей поділ відходить в минуле. Україна ніколи не була такою об'єднаною, як зараз!"

П.Порошенко далі зазначив, що достроковими виборами завершується створення політичних передумов для проведення змін. "Чесні, прозорі, демократичні вибори вперше в нашій історії оновили Верховну Раду України більше, ніж на 50 відсотків. Мені надзвичайно приємно бачити серед вас як тих, хто має за плечима вже великий політичний досвід, досвід реформування, пройшов суворі випробування. Але особливо радий бачити таку кількість нових, молодих облич! Тому що ви і є саме тією свіжою кров'ю, яку конче потребує українська політика. Ласкаво просимо у Верховну Раду!

І щиро поздоровляю вас з обранням народними депутатами та прийняттям присяги і закликаю до нашої спільної роботи на благо України! Я як Президент України твердо переконаний, свято вірю: все у нас вийде", - наголосив він.

У виступі також відзначено "рекордно швидке формування коаліції, та можливе блискавичне, але відповідальне формування Уряду. "Важливо, що при створенні коаліції не посади ділили, а напрацювали детальний план фундаментальних змін в країні. І ці масштабні перетворення мають стати наступним етапом нашої Революції, плавно перетікаючи в ефективне реформування!", - наголосив П.Порошенко.

Президент України підкреслив, що у реалізації реформаторської, проєвропейської коаліційної угоди він є надійним союзником нового парламенту і висловив впевненість у тому, що "тільки від ефективної взаємодії, від нашої синергії ми зможемо реально добитися тих результатів, яких очікує український народ і я зроблю все від мене залежне, щоб забезпечити ефективну і злагоджену роботу Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України".

П.Порошенко далі коротко зупинився на деяких найважливіших питаннях спільної стратегії, які стосуються національної безпеки в ширшому її розумінні. Він відзначив, що "найгірші справи у нас в судовій системі". За його словами, "судова система, яка більшою мірою, ніж будь-що, потребує санації, катарсису, - цьому очищенню чинить найбільший спротив".

"Як Президент я не маю права тиснути на конкретні суди, і не буду цього робити. А от систему змінити разом з вами нам не просто дозволено, а наказано виборцями. Отож, однією з перших має стартувати судова реформа. Відповідні законопроекти подаватиму як екстра-невідкладні. Бо з такими судами як тепер в безпеці можуть почуватися лише ті, у кого є проблеми із законом. А от законослухняним громадянам від таких судів - варто триматися подалі, правди там не знайти", - наголосив П.Порошенко.

Дотичним до судової реформи, за словами Президента України, є і реформування всіх правоохоронних органів, насамперед МВС та ГПУ. Він подякував за те, що цей розділ дуже добре виписаний в Коаліційній Угоді.

П.Порошенко нагадав, що стара Верховна Рада, в тому числі й за його наполяганням, встигла-таки ухвалити новий закон про прокуратуру, який незабаром вступить в дію, як і закон про Національне антикорупційне бюро.

У цьому зв'язку він запропонував всім причетним до визначення керівника цього бюро запросити на цю посаду людину з-поза меж України. Вона матиме одну перевагу - відсутність зв'язків в українській політичній еліті.

Президент України зазначив, що він ретельно проаналізував більшість рішень з дерегуляції, ухвалених останніми роками. "Реальна ж дерегуляція, разом з податковою реформою мають запустити економіку і відновити процес зростання. Ми обов'язково в цьому досягнемо успіху", - наголосив він.

Частиною тектонічних перетворень, за словами Президента України, має стати і реформування оборонного сектору: армії, спецслужб, ВПК. "Щоб забезпечити ритмічне фінансування підприємств ВПК, ми вже зараз починаємо проектувати державне оборонне замовлення не на рік, а як мінімум - на три. Хоча тут потрібен ще ширший горизонт планування", - зазначив він.

На думку Президента України, треба відмовлятися від того, що проголошена в 2010 році позаблоковість України не змогла і не могла гарантувати безпеку і територіальну цілісність нашої країни. "Ця позиція призвела до великих втрат, тому ми й вирішили повернутися до курсу на інтеграцію до євроатлантичного безпекового простору. Ми вже сьогодні поглиблюємо співпрацю з НАТО, працюємо над оперативною сумісністю Збройних Сил України із арміями країн-членів Альянсу, переорієнтовуємося на натівські стандарти в оборонно-безпековому просторі", - зазначив П.Порошенко.

Президент України у виступі також зазначив, що демократія - теж інструмент забезпечення національної безпеки. За його словами, парламентська коаліція по суті є конституційною більшістю. Це 302 депутати. Такої коаліції ще не було.

П.Порошенко зауважив, що він - Президент всієї країни, Президент всіх українців - як тих, хто голосував за нього, так і тих, хто мав інший вибір. Отож, має слухати і парламентську опозицію. "Ми до всіх цих проявів повинні ставитися з повагою. Це стосується і питань мови. Врешті-решт, головна різниця між Україною і Росією полягає вже не тільки і не стільки у мові, скільки в різній політичній культурі, яка була продемонстрована під час виборів і під час нашої Революції гідності. У різних типах стосунків між владою і суспільством і в різному ставленні до свободи та демократії", - наголосив він.

За його словами, зазначені зміни не знімають з порядку денного питання підтримки української мови і тих заходів, які в європейські політичній культурі називаються позитивною дискримінацією. Це така форма підтримки тих, хто тривалий історичний час піддавався переслідуванням та утискам. І українська мова, як єдина державна мова, є надзвичайно важливим консолідуючим чинником суспільства і держави.

На думку Президента України, питання національної безпеки стосуються і церковних проблем. Це надто чутлива сфера, яка потребує обережності; де протипоказані різкі рухи; де перш, ніж раз відрізати, міряють не сім, а сімдесят сім разів. Але із досвіду останніх років ми ніколи не забудемо, що інколи підготовка до поглинання країни починається ніби-то зі спільних молитов або хресних ходів. Ми всі маємо пам'ятати про любов до Батьківщини, про любов до України і я впевнений, що це має бути нашим першим пріоритетом.

П.Порошенко, завершуючи виступ, зазначив: "наша політика має бути спрямована на те, щоб крок за кроком рухатись від країни Революції Гідності до власне Країни Гідності", і висловив впевненість у тому, що таку країну вдасться її побудувати.

"В нас більше немає часу на розмови. Це чітко підтверджує український народ. Більшість, коаліцію - створено! Політична воля до змін - є. Чіткий план дій і коаліційна угода - також. Маємо шанс на його виконання. Тож ставаймо до роботи. І щоб за п'ять років ми були готові подати заявку на членство в Європейському Союзі", - наголосив Президент України.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51