Під час заходу, який відбувся 9-10 квітня 2014 року, народний депутат України виступив з інформаційним зверненням до членів Комітету з приводу ситуації, що склалася у нашій державі, та збройної агресії, розв'язаної проти неї Російською Федерацією.

Зокрема, Андрій Тягнибок зазначив:

"Сьогодні ми розглянули важливе питання, пов'язане зі співробітництвом держав-членів ЧЕС у сфері молодіжної політики і вирішення проблем зайнятості нашої молоді. Безспірно, питання молоді - це питання майбутнього наших країн, перспектив нашої Організації.

На жаль, майбутнє і теперішнє наших народів далеко не таке, яким ми його уявляли ще декілька місяців назад. Сьогодні в нашому Чорноморському регіоні, на наших очах, відбувається новий жахливий акт агресії з боку однієї з держав-членів ЧЕС -Росії - щодо іншої держави-члена - на цей раз України. Порушено мир не лише в Україні, але і існує загроза його розростанню по всьому Регіону.

1 березня Рада Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації, представники якої сьогодні сидять у цьому залі, одноголосно підтримала Президента Росії пана Путіна у його бажанні отримати право на агресію проти незалежної суверенної держави - України. Фактичної окупації частини Грузії йому вже стало недостатньо.

Російські війська під видом сил самооборони захопили півострів Крим. Ними були зайняті всі органи місцевого самоврядування, стратегічні об'єкти, блоковані підрозділи Українських Збройних сил, дислоковані в Криму. Українських військовослужбовців систематично провокували на предмет використання зброї для свого самозахисту, щоб потім представити це світовому співтовариству як збройний конфлікт, розв'язаний Україною, як загрозу етнічним росіянам чи російськомовному населенню Сходу України.

З усією відповідальністю заявляю, що ніякої загрози ні російській, ні будь-якій іншій етнічній групі в Україні з боку Української держави не було і немає! Приводом введення військ в Україну також називається звернення поваленого Президента України Віктора Януковича до Президента Путіна про допомогу. Хочу проінформувати вас, шановні колеги, що відповідно до українського законодавства, лише Верховна Рада України (парламент) може приймати рішення про допуск іноземних військ на територію України. Український народ прокляв пана Януковича, який санкціонував масове кровопролиття в Києві під час антиурядових протестів у січні-лютому цього року. Він втратив всіляку легітимність у нас у країні і повагу як в західних і центральних, так і у східних і південних регіонах країни.

Підстав у Росії вводити свої війська в Україну не було і немає! І всі інші заяви офіційних осіб Росії є провокацією і дезінформацією!

Саме так, шановні пані та панове, якщо ви пам'ятаєте, нацистська Німеччина напала на Польщу і розв'язала Другу світову війну. Тоді також приводом було начебто утиснення прав етнічних німців на території Польської держави.

16 березня на півострові Крим був інсценований так званий "референдум", в результаті якого начебто 98% осіб, що проголосували, висловилися за входження Криму до складу Росії. Думаю, не потрібно вас переконувати в опереточності і комічності цієї дії під дулами автоматів і кулеметів російських військ. За інформацією незалежних місцевих спостерігачів, лише 30% кримчан взяли участь у голосуванні, а не 87%, як стверджує російська пропаганда. Достатньо констатувати, корінний народ півострова - кримські татари, а їх в Автономній Республіці 200 тисяч - проігнорували референдум ний фарс. Адже їхня історична пам'ять їм підказує, що як тільки голови російських правителів паморочить імперський угар, це тут же жорстоко вдаряє по етнічним меншинам.

На своїй Генеральній асамблеї 27 березня цього року Організація Об'єднаних Націй прийняла резолюцію, якою чітко дала оцінку загарбницьким діям Росії щодо України і проведенню так званого "референдуму". 100 країн висловили повну підтримку цілісності нашої Держави, і ми вдячні їм за це.

Тим не менше, цілком у дусі своєї агресивної зовнішньої політики Росія намагається безцеремонно нав'язувати Україні своє бачення подальшого політичного розвитку нашої держави. Так, однією з умов деескалації напруженості називається обов'язкова федералізація України. Також настирливо пропонується українцям утриматися від проведення виборів 25 травня.

В той же час Росія всіляко загострює обстановку як на кордоні з Україною, так і всередині нашої держави. На україно-російському кордоні сконцентрована велика кількість російської наступальної військової техніки та живої сили, котрі готові у будь-який момент здійснити новий акт агресії проти суверенної Української держави.

У південних і східних областях України, навіть в Києві, органами правопорядку постійно знешкоджуються російські диверсанти, яким поставлені задачі сіяти страх і хаос, провокувати кроваві конфлікти і тим самим створити вдаваний привід для вторгнення російських військ вглиб України.

Все це йде всупереч з заявами офіційних осіб Російської Федерації про миролюбні наміри цієї країни.

Росія все більше і більше перетворюється в мілітаристську державу з претензіями євроазіатського гегемона!

Україна переживає сьогодні складні часи. Український народ свідомо і самостійно робить свій вибір стосовно того, в якому напрямі мають розвиватися наші суспільство і держава. На всі спроби зовнішнього впливу ми будемо відповідати рішучим захистом свого суверенітету та територіальної цілісності.

Усвідомлюючи економічну направленість ПАЧЕС, ми в той самий час вважаємо, що економіка розглядатися відірвано від політики не може, і сподіваємося, що національні делегації в Асамблеї будуть рішуче реагувати на всі агресивні підступи Росії щодо своїх сусідів і засудять таку політику як неприйнятну для духу співробітництва у нашому Чорноморському регіоні!"


На фото: учасники засідання Комітету з культурних, освітніх та соціальних питань ПА ОЧЕС

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51