Заступник голови депутатської фракції ВО «Свобода» Андрій Мохник всупереч спільній думці представників решти парламентських фракцій, зокрема опозиційних та позафракційних депутатів на позачерговому засіданні Погоджувальної ради 12 лютого цього року через ЗМІ звинуватив керівництво Верховної Ради у «небажанні дати старт розв’язанню глибокої суспільно-політичної кризи в державі».  Спираючись на стенограму дискусії на згаданій Погоджувальній раді та враховуючи безпідставність політичних припущень представника фракції ВО «Свобода», Прес-служба Верховної Ради додатково роз’яснює наступне.

Під головуванням Голови Верховної Ради України Володимира Рибака 12 лютого відбулося позачергове засідання Погоджувальної ради представників фракцій у Верховній Раді України. За його підсумками уповноважені від усіх парламентських фракцій та позафракційних депутатів не змогли досягти згоди щодо скликання позачергового засідання парламенту на вимогу трьох опозиційних фракцій парламенту.

Фактична відсутність предмету для розгляду на такому засіданні (а це суперечить вимогам Регламенту) стало підставою для відхилення учасниками Погоджувальної ради опозиційної ініціативи. Так, у Верховній Раді досі не зареєстровано жодного проекту щодо шляхів повернення до Конституції України в редакції 2004 року. Натомість представники опозиційних фракцій ВО «Батьківщина», політичної партії «Удар», а також уповноважені від фракцій Партії Регіонів, Комуністичної партії та міжфракційних депутатів наполягали на розгляді конституційних змін виключно у межах процедур, регламентованих розділом ХІІІ Конституції України та главою 26 розділу V Регламенту Верховної Ради України.

Що стосується розгляду законопроектів про амністію без будь-яких умов, а також формування Уряду, які опозиція наполягала включити до порядку денного позачергового засідання, то ці питання формально не підготовлені, зокрема, не розглянуті профільними комітетами.  

За таких умов в інтересах досягнення компромісу Голова Верховної Ради запропонував провести у п’ятницю, 14 лютого, додаткову нараду за участю керівників фракцій, зокрема, для обговорення розкладу засідань на наступний тиждень.  На цій нараді, на думку В.Рибака, можна ґрунтовніше обговорити питання, які опозиційні фракції пропонували винести на позачергове пленарне засідання.  Наступним етапом міг би стати подальший розгляд запропонованих опозицією питань на черговій Погоджувальній раді парламенту у повному складі наступного понеділка.

Керівництво Верховної Ради України вкотре закликає народних депутатів-представників усіх політичних сил усвідомити свою відповідальність перед народом України за політичне врегулювання соціально-політичної кризи в державі мирним, правовим шляхом та відновлення громадської злагоди і стабільності в суспільстві.  Країна підійшла до моменту істини, який вимагає від усіх політичних сил відмовитись від тактики проголошення політичних ультиматумів на користь активного пошуку компромісів заради долі Української держави та злагоди у суспільстві.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51