Насамперед Голова Верховної Ради України наголосив, що ця зустріч свідчить про поглиблення взаємодії між комітетами інституцій, закріпленої в оновленому Меморандумі про співпрацю між Верховною Радою України та Європейським Парламентом.

Сторони порушили тему початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу. «Зараз важливе якомога швидше затвердження переговорної рамки», — зауважив Руслан Стефанчук. Він повідомив, що вперше Україною запропоновано модель, де при обговоренні переговорної рамки буде присутній не лише Уряд, але й Парламент: «Це перший етап, який стосується співпраці Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України». 

Голова Верховної Ради України проінформував, що у Парламенті України на рівні кожного комітету затверджені підкомітети щодо питань євроінтеграції, а також створено парламентський офіс євроінтеграції: «Тепер кожен законопроєкт проходить експертизу перед тим, як його буде винесено у зал для голосування». 

Під час зустрічі співрозмовники обговорили співпрацю комітетів українського та європейського парламентів, експертну підтримку партнерів, адаптацію українського законодавства до європейського. 

Окрім того, у фокусі уваги й конфіскація активів рф. «Наше завдання, як парламентаріїв, знайти правове й практичне рішення щодо використання доходів від знерухомлених російських активів для потреб України», — акцентував Руслан Стефанчук, зазначивши, що саме російська федерація має заплатити за всі руйнації й за всю шкоду, завдану Україні. Він наголосив, що нещодавнє схвалення відповідного законодавства Радою Євросоюзу — це перший вагомий крок у напрямі створення підстав для використання не лише доходів від знерухомлених російських активів, а й самих активів на користь України.

Також під час зустрічі сторони обговорили й військову підтримку України. Голова Верховної Ради України висловив вдячність державам-членам Європейського Союзу за вже надану Україні військову допомогу. «Водночас жодних штучних обмежень військово-технічної допомоги Україні бути не повинно», — наголосив Руслан Стефанчук, окресливши основні потреби України — системи ППО, ракети великої дальності, сучасні бойові літаки, різні види артилерії та боєприпасів, безпілотники й зброя для протидії їм. 

Насамкінець Спікер Парламенту України подякував Європарламенту за засудження проведення «виборів» президента російської федерації на тимчасово окупованих територіях України: «Це були «вибори» без вибору. Ці «вибори» — чергова демонстрація подальшого зухвалого нехтування росією нормами та принципами міжнародного права. Україна закликала не визнавати результати таких «виборів». 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54