Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність австрійським колегам — Президенту Національної ради Вольфгангу Соботці та Президентці Федеральної ради Маргіт Гьоль — за запрошення приїхати до Відня та взяти участь у цій парламентській зустрічі високого рівня.

«У часи надзвичайних викликів, коли на наших очах нищівної атаки зазнає система міжнародного порядку, ми маємо об'єднувати наші зусилля», — наголосив Голова Верховної Ради України під час виступу на панелі Конференції «Безпека у Дунайському регіоні». 

Руслан Стефанчук акцентував, що росія намагається цинічно розтоптати загальноприйняті правила й норми, а останнім прикладом тотальної зневаги до свободи вибору, свободи слова й територіальної цілісності та суверенітету України стали так звані «президентські вибори» у росії: «Це були «вибори без вибору». Тоді, коли свобода й демократія у росії взагалі відсутні, особливо цинічним було проведення псевдовиборів на тимчасово окупованих українських територіях». Зокрема, він зауважив, що саме тому вони не можуть бути визнані жодною державою світу чи міжнародною організацією. 

Голова Верховної Ради України закликав присутніх спікерів «бути єдиними й солідарними, бо вибір задурманеного пропагандою російського населення не був ані вільним, ані чесним, ані правовим». 

Окрім того, Спікер Парламенту України повідомив, що з початку цього року українці вже пережили кілька масштабних комбінованих атак, а напади дронів і ракет не припиняються ні на день. «Одеса, Херсон, Харків, Кривий Ріг, Суми — це кривава географія останніх ударів росіян, що коштували мирним українцям десятків життів», — зазначив він, додавши, що українська частина Дунайського регіону не є винятком, адже в Україні сьогодні немає безпечних місць: «Українські порти на Дунаї, зокрема, Ізмаїл, Рені, зазнають атак російських дронів — гинуть люди, нищиться інфраструктура, потерпає екосистема регіону». 

«Разом із підривом Каховської ГЕС, злочини росії на Дунаї варто розцінювати як злочини екоциду, які мають розслідуватися, а винні мають  понести покарання», — зауважив Руслан Стефанчук. Також він додав, що, попри це, Україна бореться й робить вагомий внесок у забезпечення безпеки Дунайського регіону — звільнено острів Зміїний, російського агресора витіснено із західної частини Чорного моря.

Водночас він наголосив, що Дунайський регіон є вагомим складником функціонування української економіки: «Ми зацікавлені у підтримці й розвитку судноплавства та української річкової портової інфраструктури на Дунаї, зокрема, уже згаданих портів — Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайський». 

Голова Верховної Ради України акцентував, що в умовах, коли вся країна працює на оборону від агресії, внутрішніх резервів недостатньо для цього, саме тому Україні важливо працювати з партнерами та залучати міжнародно-технічну допомогу для оновлення флоту та портового обладнання, відновлення об’єктів портової інфраструктури.

Під час свого виступу Руслан Стефанчук висловив вдячність Європейському Союзу за створення «Шляхів солідарності», які дозволяють експортувати найважливішу продукцію до Євросоюзу та третіх країн. Він зауважив, що дунайський маршрут «Шляхів солідарності» залишається основним маршрутом українського аграрного експорту.

«Попри вихід росії із Чорноморської зернової ініціативи, Україні разом із міжнародними партнерами, насамперед ЄС, вдалося забезпечити експорт сільськогосподарської продукції альтернативними шляхами», — наголосив Спікер Парламенту України, повідомивши, що із жовтня минулого року почав діяти новий зерновий коридор «Україна-Молдова-Румунія» та вже зараз можна говорити про створення зернового коридору «Україна — порти Румунії та Болгарії». 

Водночас Голова Верховної Ради України вкотре наголосив, що ця робота ведеться у безпрецедентних безпекових умовах і напряму залежить від загальної ситуації на фронті та здатності українських Сил оборони протидіяти ворогу.

«Безпека української припортової інфраструктури безпосередньо повʼязана з ефективністю протиповітряної оборони, отже достатня кількість таких засобів і належне забезпечення боєзапасу є тим, чого ми очікуємо від наших партнерів», — зауважив він. 

Насамкінець Руслан Стефанчук зазначив, що безпека Дунайського регіону, безпека європейського континенту й зрештою розвиток безпекової архітектури всього світу сьогодні залежить від результатів війни росії проти України, від здатності демократичного світу зупинити свавілля, відновити справедливість та покарати винних.

«Зміцнення обороноздатності, інтенсифікація оборонного виробництва та нарощування підтримки України — це інвестиції, які потрібні. Стабільне  та своєчасне постачання Україні всього спектру озброєнь залишається життєво важливим. Якщо українська армія матиме такі засоби у достатній кількості  та вчасно, вона зможе завдати військової поразки рф на полі бою й закінчити цю війну», — наголосив Голова Верховної Ради України. 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54