Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергову сесію.


Дмитро Разумков повідомив, що позачергова сесія проводиться у зв’язку з пропозицією Президента України, поданою відповідно до  частини другої статті 83 Конституції України, про скликання позачергової сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та відповідно до частини другої статті 83 Конституції України, частини другої статті 11 Регламенту Верховної Ради України.

У залі зареєструвались 254 народних депутати.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.

Голова Верховної Ради привітав з Днем Державного Прапора і Днем Незалежності, які відзначались напередодні, і побажав: «Щоб ми ніколи не забували для кого і для чого ми працюємо у цій залі».

Головуючий запросив до трихвилинних виступів представників усіх депутатських фракцій і груп.

Після виступів Дмитро Разумков оголосив до розгляду перше питання порядку денного - проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№3963,) та альтернативні №№ 3963-1 і 3963-2. Проєкт розглядається за скороченою процедурою.

Основний законопроєкт представив Міністр фінансів Сергій Марченко, який повідомив, що, зокрема, передбачається поетапне збільшення мінімальної заробітної плати і встановлення з 1 вересня 2020 року її розміру на рівні 5 тисяч гривень.

Альтернативні законопроєкти представили народні депутати Наталія Королевська і Михайло Цимбалюк.

Позицію Комітету з питань бюджету представила народний депутат Леся Забуранна, яка зазначила, що основний законопроєкт є більш збалансованим і обґрунтованим, а альтернативні можуть призвести до суттєвого розбалансування бюджету країни.  Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу і в цілому проєкт Закону №3963 з урахуванням пропозицій Комітету, а альтернативні – відхилити.

Верховна Рада 326 голосами прийняла Законопроєкт №3963 у першому читанні і 295 – в цілому, як Закон.

Розглядається проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№3659).

Доповідає законопроєкт доповів заступник голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін, який доповів про зміни, запропоновані Комітетом до повторного першого читання внесені до доопрацьованого Закнопроєкту, зареєстрованого під №3659-д

Комітет пропонує прийняти проєкт у першому читанні та в цілому.

На підтримку проєкту Закону висловився Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Законопроєкт №3659-д у першому читанні підтримали 255 народних депутатів. Також було скорочено терміни подачі альтернативних законопроєктів.

До розгляду оголошено проєкт Постанови Верховної Ради України «Про оголошення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України» (№3994).

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко зазначив, що державні символи є підтвердженням існування держави. Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти Постанову в цілому.

Постанову в цілому з необхідними техніко-юридичними правками підтримали 279 народних депутатів.

Верховна Рада перейшла до розгляду проекту Закону «Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором  (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро)» (№ 0063).

Представляючи законопроєкт Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що ратифікація Меморандуму дозволить отримати Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро під прийнятні відсотки, що не перевищують 2%.

За словами голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванни Климпуш-Цинцадзе, Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проєкт Закону в цілому.

Після обговорення народні депутати підтримали проєкт Закону в цілому 248 голосами.

До розгляду оголошено проєкт Закону «Про ратифікацію Фінансової угоди "Європейські дороги України ІІІ (Проект "Розвиток транс'європейської транспортної мережі")" між Україною та Європейським інвестиційним банком» (№0055).

Законопроєкт у сесійній залі представив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Заступник голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Марія Мезенцева повідомила, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти в цілому пропонований проєкт Закону.

Проєкт Закону прийнято в цілому 288 голосами.

Розглядається проект Закону «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Транспортний зв'язок в Україні – Фаза І") між Україною та Європейським інвестиційним банком» (№0056).

Зконопроєкт представив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Голова підкомітету Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Олена Вінтоняк повідомила, що Комітет рекомендує прийняти проєкт Закону, оскільки він дозволяє отримати кошти на покращення сполучення у західній частині країни, а саме, Львівській, Рівненській та Тернопільській областях. Планується, що кошти будуть надані на дуже вигідних умовах – під пів відсотка річних.

Законопроєкт підтримали 273 народних депутати.

Головуючий закрив позачергову сесію.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00