7 липня 2020 року під час онлайн-вебінару «Ґендерно орієнтований підхід у бюджетному процесі» Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний розповів про впровадження ґендерної політики в парламенті.

У березні 2020 року було підписано розпорядження про проведення ґендерного аудиту та затверджено відповідні методичні рекомендації. Системний аудит буде проводитися на початку кожного року, щоб проаналізувати, чи жінки й чоловіки в парламенті мають однакові права, а також для підвищення рівня обізнаності працівників з питань інтеграції ґендерних принципів у роботу Апарату. Крім того, на ґендерну чутливість будуть перевірятися організаційно-розпорядчі документи.

 «Ми приділяємо значну увагу питанням ґендерної політики в парламенті. Станом на сьогодні проект «Ґендерне бюджетування в Україні» є найбільшим у світі із впровадження ґендерно орієнтованого бюджетування. Важливо, що Верховна Рада України долучилася до цієї роботи та розпочала співпрацю з експертами для запровадження зазначеного підходу в роботі Апарату парламенту», - зауважив Вячеслав Штучний.

Керівник Апарату повідомив, що нещодавно також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Апаратом Верховної Ради України та Структурою Організації Об’єднаних Націй з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок. Документ визначає проведення ґендерного аудиту доступності будівель парламенту та просування ґендерної рівності відповідно до міжнародного досвіду.

Під час вебінару учасники ознайомилися із принципами, практичним досвідом застосування ґендерно орієнтованого підходу в бюджетному процесі та його застосуванням для розроблення нормативно-правових актів.

Заступниця керівниці Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні» Оксана Цюпа зазначила, що підхід використовують високорозвинуті держави світу вже понад 30 років. Ґендерно орієнтоване бюджетування дозволяє переструктурувати бюджети так, щоб доходи та видатки враховували потреби жінок і чоловіків.

«Ґендерно орієнтоване бюджетування дає можливість за кожною гривнею побачити кінцевого отримувача послуг. Уже доведено, що вкладання грошей в ґендерну рівність у геометричній прогресії відбивається на розмірі валового внутрішнього продукту країн. Адже залучається велика категорія незайнятого, але економічно активного населення і це працює на покращення добробуту громадян», - розповіла Оксана Цюпа. Вона підкреслила, що експерти точково уже співпрацювали з представниками окремих секретаріатів Комітетів. «Важливо, що зараз ми можемо охопити всі структурні підрозділи Апарату та донести зміст і необхідність запровадження в роботу цього підходу», - резюмувала представниця Проекту.

Вячеслав Штучний подякував експертам проекту «Ґендерне бюджетування в Україні» за співпрацю та проведення навчання для працівників Апарату Верховної Ради України.

Довідково. Проект «Ґендерне бюджетування в Україні» розпочав свою роботу в Україні з 2013 року та працюватиме до 2021 року. Він реалізується за фінансової підтримки Уряду Королівства Швеції через Шведське агентство міжнародного розвитку (SIDA) для забезпечення консультативної підтримки Міністерства фінансів України у процесі впровадження ґендерно-чутливого бюджетування в Україні.

 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30