Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, поінформував народних депутатів про те, що Управління зовнішніх активів Міністерства фінансів США у відповідь на постійне зневажання Росією норм міжнародного права вводить нові санкції проти фізичних та юридичних осіб РФ. В опублікованому документі йдеться про цілий ряд осіб, причетних до розвідки, кібер- та пропагандистських операцій Росії, у тому числі проти злочинців, причетних до хіматаки у Солсбері.

А.Парубій привітав послідовну і незмінну позицію США на розширення та поглиблення санкцій проти путінської Росії – країни-міжнародного терориста.

А.Парубій також наголосив на тому, що сьогодні дуже напружений порядок денний.

Він звернувся до народних депутатів з проханням включити до порядку денного та розглянути два законопроекти, які важливі для утвердження Української церкви.

А.Парубій поінформував про інші питання порядку денного, звернувши увагу на те, що о 16-й годині розглядатимуться законопроекти щодо продовження мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення

Головуючий нагадав, що зараз буде продовжено розгляд правок до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству №8121.

Після закінчення розгляду правок головуючий надав слово представникам фракцій, які взяли участь в обговоренні остаточного тексту законопроекту, запропонованого Комітетом.

Головуючий поставив на рейтингове голосування законопроект, результати якого показали, що законопроект готові підтримати 178 народних депутати.

Головуючий поставив на рейтингове голосування пропозицію про направлення законопроекту на доопрацювання. 208 парламентаріїв підтвердили готовність голосувати «за».

На голосування було поставлено пропозицію про прийняття законопроекту у другому читанні та в цілому в редакції Комітету. 206 народних депутатів підтримали цю пропозицію.

Пропозицію про направлення законопроекту направлено на повторне друге читання підтримало 209 парламентаріїв.

Представники Комітету звернулися до народних депутатів проголосувати за законопроект.

Після повернення на голосування була знову поставлена пропозиція про прийняття законопроекту у другому читанні та в цілому. Вона набрала 208 голосів.

Наступним голосуванням 235 голосами законопроект направлено на доопрацювання.

На вимогу двох фракцій у засіданні було оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий надав слово народному депутатові Вадиму Новінському, який заявив, що фракції проти включення до порядку денного та розгляду двох «антицерковних» законопроектів, спрямованих на розпалювання міжконфесійної ворожнечі, та закликав головуючого не порушувати Регламент.

В.Новінський також повідомив, що фракція внесе зміни до цих законопроектів.

А.Парубій зазначив, що він запропонував включити в порядок денний законопроект №5309, який є «історичним», який передбачає, що церква, яка має центр в країні-агресорі, має носити назву тієї країни.

А.Парубій також сказав, що він поставив в порядок денний проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними громадами підлеглості) №4128. Він звернув увагу на те, що «перед тим, як перейти до його розгляду виникають якісь дискусії, що це якась спецоперація, що під час історичних рішень питання меркантильні переважають над питаннями історичними». Він нагадав, що Український парламент розпочав цей шлях і «ми зараз за крок до отримання Томосу.

А.Парубій звернувся до народних депутатів з проханням не ставити під ризик історичні питання Української держави.

Головуючий поставив на голосування про включення до порядку денного та прийняття рішення кількох законопроектів.

Народні депутати включили до порядку денного законопроект про внесення змін до статті 80 Закону України "Про освіту" щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти №9425 і почали його розгляд.

Головуючий оголосив перерву на 30 хвилин.

Після перерви в обговоренні законопроекту взяли участь представники депутатських фракцій.

За результатами голосування законопроект 235 голосами було прийнято за основу та в цілому.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до статті 80 Закону України “Про освіту” щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти".

Законом частину четверту статті 80 Закон України “Про освіту” викладено в редакції, згідно з якою «Об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, та пов’язані із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення органом управління можливості користування державним нерухомим майно в межах законодавства».

Проект Закону зареєстровано за №9425.

 

До порядку денного 226 голосами включено законопроект про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України №5309.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України".

Закон зобов’язує релігійну організацію (об’єднання), яка входить до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, відображати її приналежність до релігійної організації (об'єднання) за межами України шляхом обов'язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації (об'єднання) з можливим додаванням слів «в Україні» та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації.

Законом доповнено розділ ІІ Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» статтею 12, згідно з якою «Релігійна організація (об'єднання), яка безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації (об'єднання) входить до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов'язана у своїй повній назві, зазначеній її у статуті (положенні), відображати приналежність до релігійної організації (об'єднання) за межами України, до якої вона входить (частиною якої вона є), шляхом обов'язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації (об'єднання) з можливим додаванням слів «в Україні» та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації.»

Закон визначає ознаки входження релігійної організації до таких релігійних організацій та зобов’язує відповідні релігійні організації (об'єднання) протягом чотирьох місяців внести передбачені цим законом зміни до своєї офіційної назви та до свого статуту (положення).

Закон обмежує доступ священнослужителів таких релігійних організацій (об’єднань) у частини, з’єднання Збройних сил та інших військових формувань України тощо.

Відповідні зміни внесено до ст. 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Проект Закону зареєстровано за №5309.

 Головуючий закрив ранкове засідання.






 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00