16-17 листопада у Києві проходить ювілейний 40-вий щорічний форум транснаціональної мережи членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" (Parliamentarians for Global Action) та 10-та Консультативна Асамблея Парламентарів за Міжнародний кримінальний суд та верховенство права.

У заході беруть участь народні депутати України, іноземні парламентарії, представники центральних органів виконавчої влади та громадських організацій України.

Перший сесійний день (16 листопада) Форуму відбувається у Верховній Раді України

Відкрив Форум Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин, Голова Оргкомітету Щорічного форуму ПГД; член ради ПГД Григорій Немиря.

Від імені Верховної Ради України він привітав учасників заходу.

До учасників Форуму звернулася Президент Парламентарів за глобальні дії; Віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргарет Седерфельт (Швеція).

Вона зокрема, зазначила: «Парламентарі за глобальні дії (ПГД) є найбільшою організацією парламентів, які просувають роботу у сфері забезпечення відповідальності за міжнародні злочини і за верховенство права. В Канаді в 2002 році був введений в дію Римський статут і його ратифікували 66 держав. Зараз уже 123 країни є підписантами статуту, а ратифікували статут 77 держав». Вона висловила сподівання, що Україна найближчим часом також ратифікує даний статут.

Доповідачка також відзначила, що ПГД об’єднує приблизно 1300 членів, які представляють 142 парламенти, і забезпечує інформування та мобілізацію парламентарів у всьому світі для того, щоб забезпечувати просування і відстоювання прав людини, зокрема верховенства права і гендерну рівність.

М.Седерфельт поінформувала, що сьогодні на форумі присутні понад 100 парламентарів і це одна з найбільших асамблей, які ми проводили досі.

«ПГД – це індивідуальна мережа парламентарів, однак вони підтримують структури ПГД у своїх парламентах, що забезпечує сталість і роботу над проблемними питаннями на національному, державному рівні», - сказала президент ПГД.

Вона поінформувала, що Парламентарі за глобальні дії впроваджує кампанії за універсальність і ефективність Римського статуту в межах системи Міжнародного кримінального суду (МКС) та Конвенції щодо біологічної та токсичної зброї згідно з рішенням Ради Безпеки ООН.

«Кампанія ПГД за універсальність і ефективність Римського статуту націлена на забезпечення ефективної співпраці з МКС усіх національних юрисдикцій для того, щоб уникнути безкарності для тих, хто вчинив тяжкі міжнародні злочини», - сказала доповідач, наголосивши: «Це суд останньої ланки для того, щоб боротися з безкарністю». Водночас, за її словами, робота МКС на території тієї чи іншої країни залежить від згоди цієї країни, яка надається шляхом підписання Римського статуту. «Тому ми прагнемо до розширення юрисдикції МКС», - сказала М.Седерфельт.

Вона наголосила: «Якщо МКС видає ордер на арешт, то він здійснюється державою, яка дала згоду на юрисдикцію суду, і ніхто не може сховатись від відповідальності, навіть ті, хто захищені імунітетом».

«Держави-учасниці ПГД мають великі переваги, оскільки організація робить значний внесок у забезпечення верховенства права і ми будемо продовжувати цю роботу, поки всі країни не ратифікують Римський статут МКС», - зазначила президент ПГД.

«Покарання винних у міжнародних злочинах і воєнних злочинах вкрай важливе і ми, як парламентарі, відіграємо важливу роль забезпечуючи ефективність Римського статуту, розбудовуючи і підсилюючи верховенство права аби забезпечити для всіх можливість доступу до правосуддя», - сказала доповідач. «Ми повинні пам’ятати обіцянку «Ніколи знову», яку дали після війни під час Нюрнберзького процесу і забезпечувати, щоб вона виконувалася», - наголосила М.Седерфельт.


Заступник Генерального прокурору України Дмитро Сторожук у виступі, зокрема, зазначив, що тривала ефективна діяльність Парламентарів за глобальні дії, спрямована на захист прав людини та громадської безпеки, відстоювання принципу верховенства права ж дійсно унікальною, а підтримка функціонування Міжнародного кримінального суду і подолання безкарності відчутна для більшості країн.

Перед учасниками Форуму виступив Голова Делегації ЄС в Україні, Посол Хюґ Мінґареллі.

«Протягом останніх чотирьох років Україна стикається з військовою агресією і ця військова агресія привела до тисяч жертв та багатьох правопорушень прав людини та міжнародного гуманітарного права. Є надзвичайно важливим переконатися в тому, щоб ці порушення не залишалися без наслідків для порушників та злочинців », - зазначив він у виступі.

Законодавча база має діяти для тих людей, проти яких були скоєні злочини. Саме для цього можна використовувати Римський статут як ефективний інструмент у боротьбі проти безкарності. Це є надзвичайно важливим для України, яка знову зіштовхується з зовнішньою військовою агресією.

«Я хотів би переконати Вас у тому, що ЄС знаходиться на боці України у процесі реалізації реформ, які були надзвичайно ефективними протягом останніх 4 років.

Ми розпочали реформу судової системи, ми глибоко залучені до цієї реформи. Вже багато зроблено на цьому шляху, але також треба зробити ще багато. І переконані, нам потрібна ця реформа, реформувати судову систему в Україні, адже її діяльність щодня впливає на життя українців, а також саме від неї залежить активність національних та іноземних інвесторів.

Ми раді тому, що в Україні є таке велике бажання ратифікувати Римський статут, як це передбачено угодою між Україною та ЄС у вересні 2017 року.

Ми хочемо підтримати ці зобов’язання української влади, тому що вони демонструють бачення та хоробрість України на цьому шляху, що влада цієї країни має сильну політичну волю для того, щоб рухатися у потрібному напрямку. Ми це бачимо, ми це визнаємо», - зазначив Посол Хюґ Мінґареллі.

 

До учасників Форуму звернувся Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря.

У виступі він зазначив, що для України це велика можливість використовувати форум такого масштабу для того, щоб донести до наших громадян розуміння того, чим займається Міжнародний кримінальний суд і чим займається Консультативна асамблея парламентарів.

Г.Немиря далі відзначив, що одним з пріоритетів діяльності парламентарів за глобальні дії є підтримка ефективного функціонування Міжнародного кримінального суду, подолання безкарності, а також ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

«Україна підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду, але поки що не ратифікувала його.

Сьогодні ми матимемо можливість почути з перших вуст щодо діяльності Міжнародного кримінального суду, досвіду процесу ратифікації Римського статуту іншими країнами та розвіяти сумніви щодо необхідності нашій державі саме зараз виконати усі необхідні процедури для набуття повного права учасника Міжнародного кримінального суду», - сказав Г.Немиря.

 


На відкритті Форуму виступив Президент Асамблеї держав-учасниць Римського статуту Міжнародного кримінального суду (ASP-ICC); колишній суддя і віце-президент О-Гон Квон (Республіка Корея) і Віце-президент Міжнародного кримінального суду; колишній голова Делегації Франції на Римській дипломатичній конференції щодо МКС, (1998) суддя Марк Перрен де Брішамбо.


Форум транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" та 10-та Консультативна Асамблея Парламентарів за Міжнародний кримінальний суд та верховенство права продовжать свою роботу завтра.

 


 










 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 вересня 2024 18:28
17 вересня 2024 18:54
17 вересня 2024 15:52
16 вересня 2024 16:25
14 вересня 2024 20:07
14 вересня 2024 19:37
14 вересня 2024 18:56
14 вересня 2024 18:04
14 вересня 2024 15:05
13 вересня 2024 18:27