Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів, народний депутат Борислав Береза, відкриваючи засідання комісії 15 листопада, повідомив, що для перевірки відомостей про напади на Катерину Гандзюк, ТСК планувала заслухати Голову Херсонської обласної державної адміністрації, Херсонського міського голову, Голову Херсонської обласної ради, однак вони на засідання не прибули.

«Ще вчора були всі готові приїхати, але сьогодні не приїхали. Вони офіційно відповіли, що займаються питаннями опалювання в регіоні. І тому ще важливішою є наша поїздка до Херсона», - зазначив Б.Береза.

Не прибула на засідання ТСК і представник потерпілих – адвокат Закревська Є.О.

Голова Комісії наголосив: «Ми не хочемо влазити в чиюсь компетенцію, але, якщо ми не будемо отримувати всю інформацію, то ми будемо це оприлюднювати і називати прізвища тих, хто не дає інформацію і хто саботує нашу ТСК».

Тимчасова слідча комісія прийняла рішення про проведення виїзного засідання ТСК для перевірки відомостей про напади на К.Гандзюк 29-30 листопада у Херсоні.

Члени Комісії також визначилися щодо порядку розгляду справ про напади на інших громадських активістів.

Секретар ТСК народний депутат Олена Сотник повідомила: «Громадські правозахисні організації запропонували список, який містить близько 400 епізодів нападів на громадських активістів. Вони також запропонували ТОП-10 найбільш резонансних справ із цього даного списку».


Голова Тимчасової слідчої комісії зазначив: «Комісія фізично не зможе розглянути всі справи щоб звітувати у лютому 2019 року».

Під час обговорення даного питання було запропоновано більш детально розглянути п’ять-десять найбільш резонансних справ, відібравши їх за регіональним (географічним) принципом.

Комісія прийняла рішення, що буде заслуховувати інформацію про хід розслідування справ про напади на громадських активістів у наступних п’яти регіонах: Херсон, Одеса, Харків, Сєвєродонецьк, а також Київ та Київська область.

Присутні на засіданні представники СБУ та Національної поліції закликали членів ТСК та усіх присутніх, якщо їм відома якась інформація, що може зацікавити слідство у справах К.Гандзюк та щодо нападів на інших активістів, надавати її встановленому законом порядку.

Б.Береза у свою чергу закликав правоохоронні органи до співпраці, оскільки: «Якби усі правоохоронні органи добре виконували свої обов’язки, то не було б цієї ТСК».

Начальник Головного слідчого управління СБУ генерал-майор юстиції Григорій Остафійчук наголосив на подальшому розгляді справи К.Гандзюк на засіданні Тимчасової слідчої комісії у закритому режимі, оскільки розслідування ще не завершене і публічне розголошення інформації може зашкодити слідству.

Члени ТСК підписали зобов’язання про нерозголошення даних оперативно-розшукової діяльності чи досудового слідства і приступили до заслуховування у закритому режимі присутніх на засіданні представників Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Національної поліції України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських організацій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43
30 квітня 2024 16:08
30 квітня 2024 15:57
30 квітня 2024 14:19