Під час робочого візиту до м. Рим Голова Комітету у закордонних справах Г.Гопко взяла участь у Конференції високого рівня з розробки антикорупційних стратегій в цифрову епоху, яка відбувається в рамках головування Італії в ОБСЄ.

У Конференції взяли участь політичні діячі високого рівня країн членів ОБСЄ та експерти із зазначеної тематики з метою обміну думками та обговорення перспектив у сфері боротьби з корупцією у своїх країнах.

Голова Комітету взяла участь у панелі на тему: «Антикорупційні інституції та стратегії: досвід та приклади», під час якої розповіла про успішно створені нові інституції та інструменти, спрямовані на посилення боротьби з корупцією в Україні, що дає можливість проводити кримінальні розслідування щодо високопосадовців та прийняті закони, які надають відкритий доступ до е-декларування, створення реєстру нерухомості, бенефеціарних власників компаній тощо. Проте залишається проблемним створення публічних систем в країнах ЄС, що дало б можливість відслідковувати майно та активи українських корупціонерів, які намагаються приховувати свої статки за кордоном.

Ганна Гопко зазначила, що потрібні спільні слідчі групи, які розслідують транснаціональну корупцію. Наприклад, в США є окремий підрозділ в прокуратурі - клептіокрасі юніт, який розслідує саме міжнародну корупцію. «Також чекаємо, що Австрія на вимогу США дозволить екстрадицію Фірташа», - зазначила вона.

У своєму виступі Г.Гопко також приділила увагу проявам гібридної війни, яка ведеться РФ проти нашої держави. «Це абсолютно новий виклик для сучасного світу, з ним зіткнулася Україна у ході агресії РФ», - сказала вона.

Голова Комітету наголосила, що гібридна війна має елементи не тільки військових дій, це й інформаційні війни, провокації, тероризм.

Г.Гопко застерегла, що фальшиві новини, які маніпулюють людськими страхами та інші брудні методи, що випробовує Росія протягом останніх років, і її оновлені інструменти, будуть використовуватися під час майбутніх президентських, парламентських виборів в Україні та виборів до Європарламенту, а запобігання їх проявам залишається основним з метою захисту національних інтересів.

Під час перебування у м. Рим в Г.Гопко заплановано низка зустрічей з італійськими колегами.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 вересня 2024 18:28
17 вересня 2024 18:54
17 вересня 2024 15:52
16 вересня 2024 16:25
14 вересня 2024 20:07
14 вересня 2024 19:37
14 вересня 2024 18:56
14 вересня 2024 18:04
14 вересня 2024 15:05
13 вересня 2024 18:27