Вперше в історії Верховної Ради України VIII скликання відбулось спільне засідання Комітету з питань науки і освіти та Президії Національної академії наук України.

У засіданні взяли участь заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, члени Комітету Олексій Скрипник, Тарас Кремінь, Іван Кириленко, Володимир Литвин, заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, президент Національної академії наук Борис Патон, голова Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Анатолій Білоус, Президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень та члени Президії Національної академії наук України.

Учасники засідання обговорили основні засади розвитку та державної підтримки Національної академії наук України у контексті визначення ролі науки у розвитку суспільства та Української держави, а також відповідного місця НАН України у цьому процесі з урахуванням 100-річного досвіду її діяльності.

Про стан української науки доповіли віце-президенти Національної академії наук України Антон Наумовець та Анатолій Загородній, а також заступник голови Комітету з питань науки і освіти, голова підкомітету з питань наукової та науково-технічної діяльності Іван Кириленко.

У своєму виступі Олександр Співаковський зазначив, що в листопаді цього року виповнюється 100 років відтоді, як гетьман Павло Скоропадський заснував Національну академію наук України, яку очолив видатний вчений Володимир Вернадський.

«Саме тоді розпочався непростий, проте сповнений вагомими науковими досягненнями та відкриттями шлях української науки. Зазначу, що Національна академія наук України не була знищена навіть більшовицькою владою, вона була потужним локомотивом для розбудови економіки України у всі часи», - наголосив він.

За словами О.Співаковського наука у розвитку Української держави завжди відігравала визначальну роль. І Національна академія наук України по праву була визнаним лідером усієї наукової спільноти, тим центром, навколо якого гуртувались видатні носії інтелекту, нових ідей та найсучасніших технологій.

Заступник голови Комітету закцентував увагу присутніх на постійній співпраці Комітету та Академії. «Це і проведення за активної участі науковців Академії засідань Комітету, комітетських та парламентських слухань, круглих столів, робочих груп з підготовки законопроектів, спеціалізованих виставок», - резюмував він та додав: «Комітет з питань науки і освіти у співпраці з Парламентським телеканалом «Рада» започаткував висвітлення циклу передач «НАУКА-ХХІ»».

О.Співаковський зазначив, що профільний Комітет і Верховна Рада України зробили суттєвий внесок у розвиток науки та науково-технологічної діяльності, прийнявши Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність», який набрав чинності 16 січня 2016 року та передбачає подальшу імплементацію його норм з боку Кабінету Міністрів України.

Виступаючий наголосив, що настав час активного залучення інвестицій у цю сферу, оскільки науково-технологічна сфера перебуває в критичному стані.

«Попри це вітчизняна наука в цілому і Академія, зокрема, ще має значний потенціал та здобутки високого рівня. Особливо слід відзначити здобутки у високотехнологічних галузях, як ядерна енергетика, ракетобудування, авіабудування та медицина. І нам слід зберегти цей потенціал і підтримати. Підтримати і розвитком освітньої сфери, і вдосконаленням економічної складової фінансування наукової сфери», – пояснив він.

На думку О.Співаковського розв’язання проблем освітянської і наукової сфер забезпечить швидке відродження високотехнологічної космічної галузі та соціально-економічний розвиток України у майбутньому.

За результатами засідання одноголосно було прийняте відповідне рішення та підписано Меморандум про співробітництво між Національною академією наук України та Комітетом з питань науки і освіти.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54