20 вересня у Парламенті за участі представників різних фракцій та груп, під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради, представника України в гуманітарій підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Ірини Геращенко відбулося засідання неформальної групи «Мінська платформа» за участі Надзвичайного Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернста Вольфґанґа Райхеля, Надзвичайного і Повноважного Посла Французької Республіки в Україні Ізабель Дюмон, директора відділу зовнішньої політики політичного відділу Посольства США в Україні, радника спецпредставника США в Україні Джона Кастнинга.

Учасники засідання обговорили безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі, проблему невиконання Мінських угод Росією.

Особлива увага була надана питанню пролонгації Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Представники країн-партнерів України «нормандському формату» переговорів - Ернст Райхель та Ізабель Дюмон відзначили важливість ухвалення згаданого Закону задля продовження політико-дипломатичного врегулювання ситуації на сході України.

Е. Райхель та І. Дюмон запевнили у підтримці України на шляху відновлення територіальної цілісності, та зауважили, що намір окупаційної адміністрації Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України провести незаконні вибори нелегітимних представницьких органів не відповідають Мінським домовленостям. Було відзначено, що у разі проведення таких виборів, вони вважатимуться незаконними, і лише ускладнять переговори з мирного врегулювання ситуації на сході України.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко та представники різних фракцій та груп Парламенту наголосили на необхідності посилення санкційного тиску проти країни-агресора РФ. Було відзначено, що Росія, за останні роки, не виконала жодних зобов’язань у безпековому та гуманітарному блоці Мінських домовленостей. Е. Райхеля та І. Дюмон було детально поінформовано про систематичні обстріли на Донбасі з боку РФ та підконтрольних їй бойовиків та про зволікання російської сторони у питанні звільнення заручників та політв’язнів Кремля.

Під час засідання учасники також обмінялись думками щодо перспектив розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі та необхідності протидії реалізації політичного проекту РФ «Північний потік-2».

У засіданні взяли участь народні депутати України: І. Алексєєв, О. Бєлькова, О. Бригінець, Н. Веселова, С. Висоцький, В. Вовк, Г. Гопко, М. Джемілєв, О. Єднак, С. Заліщук, В. Заружко, М. Іонова, І. Крулько, Д. Лубінець, Ю. Павленко, В. Пилипенко, І. Попов, Б. Тарасюк, С. Тарута, А. Тетерук, О. Юринець, М. Наєм, О. Масоріна, І. Луценко.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18