Відповідне рішення ухвалено під час розширеного засідання Комітету з питань науки і освіти.

У засіданні взяли участь народні депутати - члени Комітету з питань науки і освіти: Тарас Кремінь, Олексій Скрипник, Іван Кириленко, Ірина Констанкевич, заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Олександр Опанасенко та Олена Кондратюк, заступник голови Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Євген Рибчинський, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук, Радник з економічних питань Посольства США в Україні Джей Пі Шутті, представник Посольства США в Україні Валентина Сиза, представники Представництва Європейського Союзу в Україні Жослін Гітон та Оксана Попруга, радник Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі Руслан Стефанчук, представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, українські та міжнародні експерти у сфері авторського права.

Учасники засідання зазначали, що проект Закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», № 7466, був прийнятий Верховною Радою України за основу у першому читанні 1 березня 2018 р. Основними завданнями законопроекту є усунення правового вакууму, що сьогодні має місце в Україні, стосовно захисту та управління правами правовласників у сфері авторського права і суміжних прав, приведення вітчизняного законодавства у відповідність до стандартів ЄС та створення прозорого і ефективного механізму діяльності ОКУ тощо.

На виконання Постанови Верховної Ради України 2313-VIII від 1 березня 2018 р. з метою якісного доопрацювання цього законопроекту до другого читання Комітетом з питань науки і освіти проведено значну роботу. Зокрема, було утворено робочу групу, до складу якої, окрім народних депутатів України та представників Уряду, увійшли представники всіх стейкхолдерів сфери інтелектуальної власності, у тому числі представники митецьких колективів, експертного середовища та громадських організацій.

До тексту законопроекту надійшло та було опрацьовано близько 400 поправок від народних депутатів України. Ще 15 і 16 квітня до Комітету продовжували надходити рекомендації до тексту проекту Закону від урядових експертів США та Європейського Союзу. Обговорення цих пропозицій відбулося у режимі відео-конференції з міжнародними експертами за участі народних депутатів України та їх помічників і представників Мінекономрозвитку, а також на базі Комітету з питань науки і освіти з народними депутатами авторами правок.

Пропозиції міжнародних експертів були консолідовано підтримані народними депутатами України і представниками МЕРТ, у тому числі першим заступником голови Комітету з питань науки і освіти Олександром Співаковським та заступником голови Комітету з питань євроінтеграції Марією Іоновою.

За результатами обговорення Комітет з питань науки і освіти ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду прийняти у другому читанні та в цілому.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23