Існує серйозна консолідація народних депутатів стосовно вирішення чутливих для суспільства, кожного громадянина і родини питань – питань захисту і підтримки дітей. На цьому наголосила народний депутат Ірина Луценко під час круглого столу на тему: «Я МАЮ ПРАВО! Вдосконалення законодавства щодо захисту прав дітей».

Участь у заході взяли народні депутати України, представники Уряду - Міністр юстиції України Павло Петренко, заступник Міністра соціальної політики Наталя Федорович, фахівці Міністерства юстиції, адвокати, судді, представники Національної поліції та громадських організацій.

Учасники круглого столу обговорили сучасний стан законодавства щодо захисту прав дітей і перспективи його вдосконалення, зокрема нові актуальні законодавчі ініціативи, спрямовані на захист прав дітей і створення умов для їх розвитку.

Відкриваючи засідання, Ірина Луценко зазначила, що більш як півроку у тісній співпраці народні депутати України, Міністерство соціальної політики, і в першу чергу Міністерство юстиції, разом з громадськими організаціями працювали над прийняття у Верховній Раді низки важливих законодавчих актів.

Вона наголосила, що завдяки консолідації народних депутатів навколо суспільно важливих питань захисту і підтримки дітей в Україні було прийнято рішення створити міжфракційне об’єднання однодумців, до якого увійшло понад 60 народних депутатів з різних фракцій. Мета цього міжфракційного об’єднання - формувати законодавче поле, необхідне для безпечного життя і розвитку наших дітей.

У свою чергу Міністр юстиції України Павло Петренко звернув увагу на те, що в Україні на сьогодні кожне четверте рішення суду, яке виконується у примусовому порядку, стосується захисту прав дитини.

Міністр зазначив, що 600 тисяч дітей, які фактично є жертвами економічного насильства, не мають належного догляду і батьківської опіки та змушені отримувати мінімальну соціальну допомогу через аліменти. За його даними, на сьогодні 3 мільйони дітей України ростуть у неповних сім’ях.

«За неповних півтора місяці роботи закону 309 мільйонів гривень було додатково стягнуто на користь дітей, які ці кошти не отримували роками», - повідомив Павло Петренко, окреслюючи головні здобутки виконання закону про посилення відповідальності за несплату аліментів.

Заступник Міністра соціальної політики Наталя Федорович подякувала депутатам, які приєдналися до міжфракційного об’єднання, покликаного захистити права дітей. Наталя Федорович наголосила, що ініціатива поєднання роботи виконавчої та законодавчої гілки влади та участь громадського сектору суттєво сприяла прискоренню підготовки та ухваленню законодавчих ініціатив.

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба звернув увагу присутніх, що підписані та ратифіковані у попередні роки міжнародні документи почали працювати і виконувати ті завдання, які Україна взяла на себе. Він зауважив, що поданий Президентом проект Закону про національну безпеку серед іншого передбачає, що «збереження сім’ї є пріоритетом національної політики, а безпека дитини лягає в основу національної безпеки».

Голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук висловив переконання, що платити аліменти має бути економічно вигідно. Він назвав революційним кроком вперед запровадження норми щодо введення дитини як суб’єкта – учасника розподілу майнових статків у випадку розлучення батьків. На його думку, такі економічні інструменти слугуватимуть стримуючим чинником для збереження родин. При цьому він зауважив, сім’я - це найменша структура нашого суспільства, і чим менше буде розлучень, тим більше - щасливих дітей, і буде щасливіша Україна.

Учасники обговорення акцентували увагу на подальшому вдосконаленні законодавства у сфері захисту прав дітей і напрацювали ініціативи, які найближчим часом будуть передані до парламенту. Зокрема йшлося про запровадження індексації суми боргу зі сплати аліментів, про право дитини на пропорційну частку спільного майна подружжя, про підвищення мінімального розміру аліментів. Також анонсовано низку ініціатив, які стосуються захисту прав дітей-інвалідів.


 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23