Голова Верховної Ради України А.Парубій, відкривши ранкове засідання, привітав українських паралімпійців, які на XII Паралімпійських Іграх, що завершилися у Південній Кореї, здобули 22 медалі (7 золотих, 7 срібних і 8 бронзових) і посіли у командному заліку шосте місце. «Дякуємо вам і пишаємося вами. Ви - символ незламності духу і перемоги України», - наголосив він.

А.Парубій також привітав прикордонників із 100-річчям новітньої прикордонної служби України.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати приступили до розгляду проекту Постанови «Про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» №8063.

Представники депутатських фракцій і груп у виступах поінформували про свої пропозиції до порядку денного восьмої сесії, наполягаючи на їх включенні.

Головуючий, підсумовуючи, зазначив, що в порядок денний включено понад 2900 законопроектів. Через неприйняття порядку денного сесії заблокована робота десяти парламентських комітетів. Він звернувся до народних депутатів з проханням проголосувати за порядок денний восьмої сесії. Якщо порядок денний сесії не буде підтриманий, комітети не зможуть розглянути низку важливих законопроектів.

Головуючий поставив на голосування проект Постанови «Про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» №8063 для прийняття в цілому.

199 парламентаріїв підтримали проект постанови.

Головуючий, звернувся до тих фракцій і груп, які не голосували, зазначивши, що він озвучив їх пропозиції про включення до порядку денного законопроектів, на яких вони наполягають.

Проект Постанови №8063 було знову поставлено на голосування.

За результатами голосування 202 народних депутатів підтримали проект постанови.

Головуючий оголосив перерву у засіданні для проведення консультацій, запросивши для участі в них керівників фракцій і груп.

Після завершення консультацій головуючий ще раз поставив на голосування проект постанови №8063. Він зазначив, якщо проект не буде підтриманий, розглядатимуться законопроекти тільки у другому читанні.

До проекту за пропозиціями фракцій і груп були включені законопроекти за №№8059, 8108 і 6391-1.

239 голосами Проект Постанови прийняти в цілому.


Прийнято Постанову "Про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання".

Верховна Рада України затвердила порядок денний восьмої сесії, погодившись з пропозиціями комітетів Верховної Ради України стосовно законопроектів, які не рекомендовані для включення до порядку денного восьмої сесії, та зняла з розгляду як такі, що втратили актуальність та пропонуються на відхилення з інших підстав, згідно з додатком 1.

Згідно з Постановою, суб’єктам права законодавчої ініціативи повернуто законопроекти як такі, що потребують доопрацювання, згідно з додатком 2 та вирішено вважати такими, що відкликані ініціаторами їх внесення законопроекти, згідно з додатком 3.

Постанову прийнято з урахуванням пропозицій депутатських фракцій і груп.

Проект Постанови зареєстровано за №8063.

 

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

У першому читанні вони розглянули проект Закону про внесення зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (щодо середньострокового бюджетного планування) №8099.

 Законопроект доповів Міністр фінансів Олександр Данилюк.

За результатами голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття і був відхилений.

Парламентарії розглянули два проекти Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками за №№7180 і 7180-1.

За результатами голосування обидва законопроекти відхилено.

 У засіданні оголошено перерву на півгодини.

Народні депутати після закінчення перерви приступили до розгляду питань промислової політики та підприємництва.

Вони розглянули два законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів за №№5495 і 5495-1.

 За результатами голосування 246 голосами прийнято за основу законопроект №5495.


Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів".

Законопроектом пропонується: встановити обмеження внутрішнього споживання лісоматеріалів необроблених у розмірі 20 млн. метрів3 на рік; посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду); доручити Кабінету Міністрів України розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України та визначити першочергові обсяги робіт щодо відновлення лісів і лісорозведення, охорони лісів від пожеж, захисту від шкідників і хвороб, інших лісогосподарських заходів, а також порядку і способів їх проведення.

Відповідні зміни передбачається зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

Проект Закону зареєстровано за №5495.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо технічних регламентів та оцінки відповідності".

Законопроектом пропонується усунути неузгодженості окремих норм деяких законодавчих актів, які регулюють питання технічних регламентів та оцінки відповідності.

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також законів України «Про захист прав споживачів», «Про службу безпеки України», «Про пестициди і агрохімікати», «Про страхування», «Про акредитацію органів з оцінки відповідності», «Про телекомунікації», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», «Про метрологію та метрологічну діяльність», «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» та до Декрету Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію і сертифікацію».

Проект Закону зареєстровано за №6235.

 

Прийнято Закон "Про стратегічну екологічну оцінку".

Законодавчий акт спрямовано на адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині встановлення сфери застосування та порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки відповідно до підходу, закріпленому у Директиві Європейського Парламенту та Ради ЄС від 27 червня 2001р. №2001/42/ЄС, а також з метою реалізації положень Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті.

Законом визначено сферу застосування стратегічної екологічної оцінки, встановлено порядок її здійснення, механізм проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення та проведення моніторингу виконання стратегій, планів, загальнодержавних програм, державних цільових програм та програмних документів, включаючи будь-які зміни до них.

Дія цього Закону поширюється на документи державного планування, які будуть мати вплив на довкілля та здоров’я населення.

Згідно із Законом, здійснення стратегічної екологічної оцінки проекту документа державного планування виключає необхідність проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи такого документа.

Закон регулює відносини у сфері оцінки наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, виконання документів державного планування та поширюється на документи державного планування, які стосуються сільського господарства, лісового господарства, рибного господарства, енергетики, промисловості, транспорту, поводження з відходами, використання водних ресурсів, охорони довкілля, телекомунікацій, туризму, містобудування або землеустрою (схеми) та виконання яких передбачатиме реалізацію видів діяльності (або які містять види діяльності та об’єкти), щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля, або які вимагають оцінки, зважаючи на ймовірні наслідки для територій та об’єктів природно-заповідного фонду та екологічної мережі, крім тих, що стосуються створення або розширення територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Закон не поширюється на документи державного планування, які стосуються національної безпеки та надзвичайних ситуацій, бюджети, бюджетні програми та фінансові плани, а також програми економічного і соціального розвитку АР Крим, областей, районів та міст, сіл та селищ на короткостроковий період.

Проект Закону зареєстровано за №6106.

 

Народні депутати розпочали розгляд у першому читанні проект Кодексу України з процедур банкрутства №8060.

Проект доповів голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати продовжать розгляд проекту Кодексу з процедур банкрутства №8060 на вечірньому засіданні.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Чужих дітей не буває», головою якого обрано народного депутата Ірину Луценко.

І.Геращенко закрила ранкове засідання.

 


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18