На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій нагадав про прийняте на ранковому засіданні рішення про запрошення для заслуховування Генерального прокурора та представників правоохоронних органів.

Головуючий повідомив, що на пленарному засіданні присутні генеральний прокурор України Юрій Луценко та представники правоохоронних органів.

Він поінформував про регламент розгляду питання і повідомив, якщо деякі представники правоохоронних органів не встигнуть сьогодні виступити, розгляд питання буде продовжено на пленарному засіданні у середу.

А.Парубій надав слово для виступу Генеральному прокурору Юрію Луценку.

Генеральний прокурор коротко поінформував про ситуацію, яка склалася у відносинах між кількома антикорупційними органами.

Ю.Луценко далі інформує про ситуацію, яка склалася навколо затримання Міхеіла Саакашвілі.

Генеральний прокурор продемонстрував народним депутатам оперативне відео СБУ з уривком телефонної розмови довіреної особи М.Саакашвілі з С.Курченком. На відео також зафіксовано передачу грошей довіреній особі М.Саакашвілі.

Ю.Луценко зазначив, що люди мають право на протест, бо жити в Україні важко. І тисячі людей, які вийшли під стіни Верховної Ради використовують своє конституційне право. Але декілька десятків реваншистів, радикалістів, які задумали силові дії, робили все, щоб це право не було допущено.

Генеральний прокурор похвалив правоохоронну систему, яка змогла в ході підготовки до цих акцій затримати людей з оточення М.Саакашвілі, які закуповували зброю, і це зафіксовано СБУ, які створювали схрони прямо біля вулиці Грушевського, і це зафіксовано в ході слідчих дій, які готувалися до кровопролиття під час цих акцій, аби вкинути Україну в хаос внутрішнього протистояння.

Ю.Луценко також наголосив, що це лише один епізод широкомасштабного плану «русской зимы» в Києві. «Я дійсно казав, що маю докази закордонного фінансування акції М.Саакашвілі і у свій час це докажу. Цей час прийшов», - наголосив він.

«Через 24 години вся правоохоронна система України зробить все необхідне, щоб апатрид Саакашвілі постав перед слідчим для пред'явлення підозри, а потім у суді», - заявив він.

Ю.Луценко також наголосив, що вважає, що «прихід до слідчого СБУ завтра з 9.00 на вулицю Воровського особисто Міхеіла Саакашвілі позбавить країну від зайвих потрясінь».

Генеральний прокурор також попросив всіх, хто знаходиться в наметах Саакашвілі, «прийняти рішення: бути в опозиції - будь-ласка, протестувати проти чинної влади – ваше право. Але треба припинити виконувати плани Москви. Зняти намети, пред'явити слідчим крадені купюри з грошей Курченка і допомогти випалити цю заразу в українському політикумі».

Генеральний прокурор відповів на усні запитання народних депутатів.

Відповідаючи на одне із запитань, він повідомив, що на всі дії, зокрема, щодо прослуховування М.Саакашвілі, були отримані дозволи суду в установленому порядку.

 Генеральний прокурор також відповів на запитання про причетність ФСБ Російської Федерації до дій по підриву конституційного ладу в Україні. Він повідомив, що прямих доказів зараз у нього немає.

В обговоренні інформації Генерального прокурора взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

Головуючий після закінчення обговорення повідомив, що заслуховування представників правоохоронних органів буде продовжено на пленарному засіданні завтра.

А.Парубій закрив вечірнє засідання.

 


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30