8 листопада  за ініціативи голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко відбулася зустріч Екс-прем’єр міністра Литви Андрюса Кубілюса з українськими депутатами (Остапом Єднаком, Оксаною Юринець, Наталією Королевською, Віктором Романюком, Наталією Кацер-Бучковською, Вадимом Івченком, Костянтином Павловим). У ході зустрічі сторони обговорили перспективи «Нового європейського інвестиційного плану для України» та необхідність реформ у пріоритетних для країни сферах та секторах, які потребують підтримки.

За словами литовського політика, головною мотивацією Литви для проведення реформ була перспектива її членства в ЄС, і «Новий європейський інвестиційний план» може стати поштовхом для пришвидшення реформ в Україні. Ефективне партнерство є вигідним не лише для України, але й для Європи.

«Необхідно створити інституцію, яка відповідатиме за освоєння коштів у рамках «Нового європейського інвестиційного плану» (для прикладу, Агентство з питань розвитку), оскільки Україна з діючими на сьогодні інституціями не здатна ефективно використати навіть наявні в рамках проектів ЄС кошти. Потрібні вливання в реальний сектор економіки, за попередніми підрахунками це 5 млрд. євро, щоб забезпечити ріст ВВП 7% на рік», - заявив Андрюс Кубілюс.

Секретар Комітету з питань екологічної політики Остап Єднак подякував колегам з Литовської Республіки, які підготували політичний ґрунт для прийняття «Нового європейського інвестиційного плану для України». «Частина народних депутатів, зокрема і я, теж активно долучились до процесу адвокації Плану Маршалла для України та вже відвідали Брюссель, Лондон, Париж, Берлін, Вашингтон, Вільнюс де отримали позитивні відгуки про дану ініціативу, тепер завдання для Українського Уряду - розробити перелік заходів та проектів реалізації плану», - зазначив він.

Народний депутат Віктор Романюк звернув увагу на те, що Україна перебуває в «економічному стресі» через війну на сході нашої держави, тому без зовнішньої фінансової допомоги можливості для економічного розвитку вкрай обмежені. «Після зустрічей в країнах ЄС, щодо Плану, ми отримали чіткий меседж, що ЄС готовий вкладати кошти в Україну, використовуючи власні фінансові інструменти та відповідну інституцію в Україні», - повідомив він.

Народний депутат Наталія Кацер-Бучковська зазначила: «Енергетична безпека є надзвичайно важливою для України. Приєднання України до Європейської енергетичної системи має стати одним із пріоритетів для України в рамках нового інвестиційного плану для України, крім того, такий проект буде взаємовигідним».

Всі присутні на зустрічі народні депутати та представники Литовської Республіки наголосили на необхідності створення в Україні середнього класу. На їхню думку, важливо аби новий План давав інструменти для доступних кредитів МСБ.

Андрюс Кубілюс, підбиваючи підсумки, запевнив українських політиків, що в США та країнах ЄС погоджуються з філософією «Нового європейського інвестиційного плану для України», але наголошують на необхідності розробки Урядом України плану дій для його імплементації та визначення пріоритетних сфер і проектів, які потребують підтримки.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30