У заході, організованому Комітетом з питань інформатизації та зв'язку, Науково-дослідним інститутом інформатики і права  Національної академії правових наук України, факультетом соціології і права Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", взяли участь народні депутати, представники провідних наукових закладів, фахівці та експерти.

Голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко, відкриваючи захід, зазначив: "Тема інтернету речей та цифрового світу є неймовірно актуальною, тому що ми живемо у період цифрової революції. До 2020 року об’єм цифрового трафіку збільшиться у 95 разів у порівнянні з 2005 роком. Погодьтеся, що у 2005 цей факт був якимось фантастичним. А сьогодні навіть вхідні двері вашої домівки можуть бути підключеними до інтернету та керувати безпекою дому".

О.Данченко не погодився з тим, що українська економіка ще не готова до таких трансформаційних перетворень. "Так кажуть ті, хто пов'язаний з корупцією та має старорежимне мислення. Ми з вами тут присутні належимо до іншої когорти.  І ми, так звані цифрові євангелісти, повинні взяти на себе просвітницьку функцію. Наприклад, щоб отримувати будь-яку довідку в державній установі варто скористатися особистим електронним кабінетом, а не вирішувати питання через "подяку" чиновнику. Вже прийнятий закон України "Про електронні довірчі послуги" зобов’язав державу протягом трьох років перейти на систему спрощеного електронного спілкування з громадянами".

За словами голови Комітету, "Інтернет речей є найперспективнішою технологією останніх років, яка створює сотні нових продуктів та послуг, є фундаментом для створення нових компаній та навіть ринків. «Іноді ми самі вже не замислюємося над тим, що частиною світу інтернету речей.

За прогнозами аналітиків RnR Market, об’єм ринку Інтернет речей до 2020 року сягне 947 млрд. доларів. Який ще сегмент може похвалитися такими неймовірними темпами зростання?

Україна може відхватити свій великий шмат від цього цифрового пирога. Для цього ми маємо інтелектуальні ресурси, досвід вже вдалих реалізованих проектів (найвідоміший Petcube, який залучив 3,8 млн доларів венчурних інвестицій), швидкісні мобільні мережі, відкритий ринок для розвитку мобільних фінансових послуг", - додав О.Данченко.

Голова Комітету висловив сподівання, що у найближчому майбутньому держава все ж таки отримає власну повноцінну стратегію розвитку цифрової економіки, яка буде обов’язковою для всіх ланок державної влади.

Учасники конференції заслухали низку доповідей та обговорили правові проблеми Інтернету речей, методологічні проблеми впорядкування відносин у сфері Інтернету речей, загрози безпеці у сфері Інтернету речей: проблеми, виклики та державний вплив, проблеми реалізації концепції Інтернет речей "розумний будинок", безпека пристроїв Інтернету речей, проблеми забезпечення права на придатність при використанні технологій «Інтернет речей», ризики порушень прав людини, Інтернет речей і сучасні системи автоматизованого прийняття рішень у податкових правовідносинах, правові проблеми впровадження технології Інтернету речей, Дорожньої карти законодавчих ініціатив тощо.

Під час науково-практичної конференції також відбулися стендові виступи та дискусії.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23